2 Ekim 2024 Çarşamba

'Cemaat vakıflarının seçimlerini düzenleyen yönetmelik ne zaman yayınlanacak?'

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a "Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerini düzenleyen yönetmelik ne zaman yayınlanacaktır?" diye sordu.

Azınlık cemaat vakıflarının yönetim kurullarını, azınlık cemaatlerine üye olanların oylarıyla seçebilmelerini düzenleyen yönetmelik, 19 Ocak 2013 tarihinde iptal edildi. O tarihten bugüne, azınlık toplumlarının yoğun taleplerine ve sundukları çözüm önerilerine rağmen, yeni bir seçim yönetmeliği AKP hükümeti tarafından onaylanmadı. Aksine 11 Mart 2019 tarihinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan, "azınlık vakıfları yönetim kurullarında, ölüm ve istifalar nedeniyle eksilen üyeliklerin yerini atama yolu ile doldurma" yolunu açan genelge, demokratik çözüm bekleyen cemaatlerde, büyük hayal kırıklığına neden oldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Paylan önergesinde "Seçim yapılamayan yedi yıldan ve ilgili beş bakandan sonra; siz bakan olduktan sonra, geçen yıl 14 Kasım 2019 günü yapılan bütçe görüşmeleri sırasında, '11 Aralık 2019 tarihinde yapılacak patrik seçimlerinden hemen sonra öncelikli işinizin Azınlık Cemaat Vakıfları seçim yönetmeliğinin hazırlanması olduğunu, bununla ilgili sorunu çözdüğünüzü, İçişleri Bakanlığı ile beraber takip ettiğinizi' açıklamış, 'bundan sonra bir sıkıntı yaşanmayacağını, sonuçlanacağını' duyurmuştunuz. Azınlık cemaat vakıfları seçimlerinin yakın bir zamanda yapılacağına dair söz vermiş olmanıza karşın, geçen bir yıl zarfında bu konuyla alakalı herhangi bir gelişme yaşanmamıştır" dedi.

HDP Milletvekili Paylan, Bakan Ersoy'un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

Bir yıl önce 'çözdüğünüzü' açıkladığınız Azınlık vakıfları seçimleri neden yapılamıyor?
Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerini düzenleyen yönetmelik, hangi gerekçe ile yedi yıldır düzenlenmemektedir?
Yönetmelik ne zaman yayınlanacaktır?
Azınlık vakıflarının, seçim yapılamadığı için etkin yönetilemediğinin farkında mısınız?