2 Ekim 2024 Çarşamba

Çapaklı köylüleri kamulaştırma kararına mitingle yanıt verdi

Toprakları biyogaz enerji tesisi yapılması için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırılan Çapaklı Köylüleri kararı protesto etti.

Manisa Çapaklı'da, toprakları biyogaz enerji tesisi yapılması için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırılan Çapaklı Köylüleri bu kararı köy meydanında kitlesel bir basın açıklaması ile protesto etti. Yüzlerce köylünün katıldığı eyleme İzmir, Manisa, Salihli, Turgutlu ve Akhisar'dan çok sayıda ekoloji örgütü temsilcisi, milletvekilleri ile sendika ve meslek örgütlerinin yöneticileri katıldı.

KÖYLÜLERE BÜYÜK DESTEK
Köylüler ellerinde "Biyogaz değil, temiz hava temiz su", "Acele kamulaştırma zorbalıktır", "Çapaklı toprağı vatan toprağı", "JES yapma boşuna yıkacağız başına" gibi döviz ve pankartların taşındığı eyleme CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Kamil Okyay Sındır da katılarak destek verdi. Çeşitli siyasi parti temsilcileri, sendika ve meslek örgütlerinin de katıldığı eylemde söz alanlar acele kamulaştırma kararını eleştirerek, tarım topraklarının şirketlere peşkeş çekilmesinin asla kabul edilemeyeceğini dile getirdiler.

BU DAYAK, BU GASP KİMİN İÇİN?
Evrensel'de yer alan habere göre; basın açıklamasında konuşan köylülerin avukatı ve Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli, sözde temiz enerji bahanesiyle Çapaklı köylülerinin topraklarına el konulmak istendiğini belirterek, biyogaz tesisinin toprağı, suyu, havayı kirleteceğini dile getirdi. Köylüler ve çevre örgütleri olarak bu projeye karşı dava açtıklarını, ÇED Raporuna itiraz ettiklerini ifade eden Değerli, şirketin ve devlet kurumlarının yasal süreci beklemeden oldu bitti ile köylülerin geçimlik arazilerine el koymak istediğini dile getirdi. Devletin sermayenin bir dediğini iki etmediğini şirket eşittir devlet gibi davrandığını vurgulayan Değerli, "Köy merasının hemen üzerindeki bereketli tarım topraklarına yapılacak Biyogaz Tesisi için, Çapaklı halkına ait 107 Dönümlük 5 adet parselin, Bakanlık kararı ile Acele Kamulaştırılması, halkın vergisi ile halkın topraklarına, şirket yararına el konulmasıdır. Bu asla kabul edilemez!  Buna karşı çıkan, direnen köylülere jandarma dayağı atılıyor. Bu dayak bu gasp kimin için?" diye konuştu.

BU NASIL KAMU YARARI?
CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "Türkiye'nin dört bir yanından herkes buraya geldi. Biz buraya size akıl vermeye değil, omuz vermeye mücadelenizi herkese duyurmaya geldik. Yırca teslim olmadı, Hacıbektaşlı teslim olmadı ve kazandı. Şimdi sıra bizde. Burada size söylenecek çok söz yok. Örnek gösterilecek mücadeleniz var. Çapaklı'da önce araziyi satın aldılar sonra oraya yol buldular. Yoldan o arsaya kadar olan alana acele kamulaştırma kararı çıkardılar. Ülkenin güvenliği tehlikedeyse yapacaksın kamulaştırmayı. Elimizi vicdanımıza koyalım. Biyogaz tesisi için başka alan yok mu? Köylülerin arazisinde verim düşecek. Bu nasıl bir kamu yararı?" diye sordu.