6 Ekim 2024 Pazar

'Caner Sarmaşık'ın intiharı ayrımcılığın geldiği son noktayı gösterdi'

Askerde maruz kaldığı ayrımcılık nedeniyle intihar eden Roman Caner Sarmaşık ile ilgili açıklama yapan Roman Hakları Derneği etkin bir soruşturma yapılmasını istedi. 

Roman Hakları Derneği, Roman olmasından kaynaklı komutanları ve askerler tarafından ayrımcılığa uğrayan ve 29 Nisan'da intiha eden Suriye İdlip'te görevli piyade er Caner Sarmaşık'a ilişkin açıklama yaptı .

Romanların doğduğu andan itibaren ayrımcılığa maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, "Caner'in okuma yazması olmadığı için derslerde başarılı olamıyordu. Bu nedenle komutanı tarafından hakarete uğradığı ve 'pis şopar siz teneke çalmayı ve oynamayı bilirsiniz ama iki satır şeyi ezberleyemiyorsun' gibi hakaretlere uğradığı söylenmektedir" denildi.

Cezasızlık politikasının ayrımcılığı besleyen en önemli etken olduğunun altı çizilen açıklamada, Caner Sarmaşık'ın ölümünün ayrımcılığın geldiği son noktayı gösterdiği kaydedildi. 

Roman Halkları Derneği, Caner Sarmaşık'ı intihara sürükleyen nedenlerin araştırılması ve sürece dair etkin bir soruşturma yürütülmesini istedi.