2 Ekim 2024 Çarşamba

Can Dündar'a 35 yıla kadar hapis isteniyor

Can Dündar'ın yeniden yargılandığı "MİT Tır'ları" davasında savcı, "Siyasal veya askeri casusluk" ve "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım" iddialarından 22,5 yıldan 35 yıla kadar hapis istedi.

"MİT Tır'ları" davası kapasında yargılanan gazeteci Can Dündar hakkında 35 yıla kadar hapis talep edildi.

Dündar'a "MİT tırları" davasında verilen 5 yıl 10 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından bozulmuş ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılama başlamıştı.

Bugün kapalı görülen duruşmada Can Dündar'ın avukatı Abbas Yalçın hazır bulundu. Davada "katılan" sıfatı bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ise avukatı Kevser Güner temsil etti.

Duruşmada savcı mütalaasının verdi. Mütalaada, MİT tırlarındaki malzemelerin "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yaraları bakımından gizli kalması gereken" niteliğe sahip olduğunun kamuoyuna açıklandığı ve Adana Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle yayın yasağı kararı alındığı belirtildi.

Can Dündar hakkında "devlet sırrı kapsamındaki faaliyete ve taşınan malzemelere ilişkin görüntüleri ve bu malzemeler hakkında hazırlanan inceleme raporlarını Cumhuriyet Gazetesinin 29 Mayıs ve 12 Haziran 2015 tarihlerinde yayımladığı" gerekçesiyle hakkında dava açıldığı dile getirildi.

BİR DOSYANIN AYRILMASI TALEP EDİLDİ
Mütalaada, Can Dündar hakkında yargılama devam ederken, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin görüntüleri belgesel formatında hazırlayıp YouTube üzerinden yayımlamasına ilişkin dosyanın ayrılması talep edildi.

Mütalaada Can Dündar'ın yayımladığı haber ve yazıların "FETÖ'nün, Türkiye'yi teröre yardım eden ülke konumuna sokarak Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmasını sağlamak amacına hizmet ettiği" öne sürüldü.

Savcı, Can Dündar'ın "devlet sırrı niteliğindeki bilgileri temin ederek basın yoluyla yayarak suç işlediğini" iddia ederek "siyasal ve askeri casusluk" ve "örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım" suçlarından toplam 22,5 yıldan 35 yıla kadar hapsini talep etti.

Mahkeme, Can Dündar'ın avukatının, kaçak sayılmasına ve el koyma kararlarına yaptığı itirazının reddine karar verdi. İtiraz talebi incelenmesi için İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek.

Taraflara, mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek duruşma 4 Aralık'a ertelendi.