20 Eylül 2024 Cuma

Bursa, Samsun ve Antakya'da Suruç şehitleri anıldı

Bursa, Samsun ve Antakya'da Suruç katliamında yaşamını yitirenler mezar başlarında anıldı.
Suruç'ta katledilen 33 Düş Yolcusu anılıyor. Bursa, Samsun ve Antakya'da mezar başlarında anmalar gerçekleştirildi.
 
BURSA
 
Suruç şehitleri Ferdane ve Nartan Kılıç mezarı başında anıldı. Suruç şehitleri Ferdane ve Nartan Kılıç için Hamitler Mezarlığı'nda düzenlenen anmaya Kılıç ailesinin yanı sıra ESP üyesi Sedat Şenoğlu ve  HDP Bursa İl Eşbaşkanı Yüksel Akgün, yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik katıldı.
 
Mezara karanfillerin bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Ferdane ve Nartan Kılıç'ın hayatını kaybedişinin üzerinden üç yıl geçtiği hatırlatılan konuşmada, "Acımız tazeliğini koruyor. Katillerden hesap soruncaya kadar, bunların cezası verilinceye kadar ne öfkemiz bitecek ne de acımız. Her yıl burada yoldaşlarımızı rahmet ve saygıyla anmaya devam edeceğiz" denildi.
 
Ardından konuşan HDP Bursa İl Eşbaşkanı Yüksel Akgün, "Bugüne kadar birçok etkinlikte, eylemde, anmada konuşma yapmışımdır. İki anmada çok zorlanıyorum. Bir tanesi Suruç diğeri ise Ankara katliamında yitirdiklerimizin anlamaları ya da etkinlikleri" dedi.
 
Akgün, "Bu ülke çok sayıda katliam yaşadı. Ama bu her iki katliamın içimizde yarattığı duygular çok daha farklı, çok daha acı, çok daha yakıcı. O nedenle 3 yıl geçmesine rağmen sanki dün olmuş gibi. Suruç'ta katledilen Ferdane ve Nartan'ı anmak çok zor. Bizzat tanıdığımız, birliklikte oturduğumuz, birlikte mücadele ettiğimiz, birlikte güldüğümüz, birlikte üzüldüğümüz, birlikte eşit özgür bir ülkenin düşünü kurduğumuz bir arkadaşlarımız olunca gerçekten çok daha zorlaşıyor" diye konuştu.
 
Cenaze töreninde "Sizin mücadele için gittiğin siyah bayraklılar değil sarı mekaplılar kazanacak" şeklinde yaptığı konuşmayı hatırlatan Akgün, "Kara bayraklılar kazanamadı. Bu kadar arkadaşımızı onlarca yoldaşımızı yitirdik ama kara bayraklılar kazanamadı. Belki onları temsil eden ve onların arkasında onları yenebilmiş değiliz. Ama onların önünde tıpkı bu yoldaşlarımız gibi diz çökmedik, çökmeyeceğiz" diye belirtti. Suruç'ta yitirdiklerimiz Ferdane ve Nartan başta olmak üzere 33 Düş Yolcularımızı anıyorum" dedi.
 
Katliamda annesi Ferdane ve ağabeyi Nartan'ı kaybeden Suruç gazisi Sinem Kılıç ise "Bundan 3 yıl önce ben hep şunu söyledim: Gittiğim en güzel yol, en güzel yolculuğumuz kana bulandı. O günden bu yana 3 yıldır, hiç durmadan adalet mücadelemize devam ediyoruz. Bu katliamı tek bir insana, aslında bize gösterilen tek sanığa, bunun arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz" diye belirtti. Suruç davasının tek tutuklu sanığının mahkemeye getirilmesini istediklerini ifade eden Kılıç, "Onu bile karşımıza çıkarmadılar. Geçen üç yıla rağmen ellerinde olan tek sanığın ifadesi dahi alınmadı" diye kaydetti.
 
ESP adına konuşan Sedat Şenoğlu da "Bize umut ve güç verdiler. Bu acılara göğüs germemiz, bu acılardan gelecek düşleri kurmamıza yol açtılar. 3 yıl önce çıktıkları bu yol, hakikat yolu, bir düş arayışı yolu idi. Onlar neyi bulmaya gidiyorlardı. Düşlerindeki hakikatin olduğu yere Rojava'ya gidiyorlardı. Kobanê'ye gidiyorlardı. Onlarla buluşmak istiyorlardı. Herşeyi göze almışlardı. Ve onların hakikat yolu, durdurulamaz, engellenemez, yok edilemez. Bu yola girenler asla vazgeçmezler, asla düşmezler. Bu yolda ölenler, şehit düşenler, bizim gerçek mirasçılarımız. Biz onların bıraktığı düşlerin ezilenlerin tarihinde bütün toplumsal dönüşümleri, bütün devrimleri düşlerinde taşıyorlardı. Buna Kobanê de dokunmak, yaşamak istiyorlardı. Biz de onların bu dünyada hakikate açtıkları bu yoldan gideceğiz. Vazgeçmeden gideceğiz, yoksa kalbimiz kurur. Kalbimizi kurutmayacağız. Yolumuza devam ediyoruz. 3 yıl geçti bu barbarlar faşizmin en karanlık en insanlık dışı yaratıklarının bir geleceği yok. Gelecek bir dünya bize ait düş yolcularına ait. Biz onların izinden gitmeye devam edeceğiz. Anıları önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.
 
Yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik ise "Ferdane'nin 7 Haziran zaferine giderken ki çabasına tanık oldum. Bursa'nın milletvekili çıkardığı tek seçimimiz oldu. HDP'nin PM üyesiydi. Ve Çerkes halkının temsilcisiydi. Halkların kardeşliği ve hak eşitliği için çalışmayı kendisine rehber edinmişti. Böyle bir faaliyetin içindeydi. Aynı zaman diliminde parti meclisinde Çerkes halkının demokratik mücadelede nasıl olacağını anlatmıştı. Nartan, Kobanê'ye gitmek için Bursa'ya gelir. Gelecek hayalleri çok büyük. Hepimizin yer aldığı özgürlük ve eşitlik aleminde safı oradan yana belirlemiş ve hep oradan gitmek isteyen genç kardeşimizdi o" dedi.
 
SAMSUN
 
Suruç katliamında yaşamını yitirenler ESP, SGDF ve SKM tarafından Samsun'da anıldı. İlk anma programı Mert Cömert'in Bafra İlçe Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada, mücadele arkadaşları Cömert'i anlattı.
 
İkinci anma etkinliği Gençlik Örgütleri tarafından düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan anmada gençlik örgütlerinin temsilcileri konuştu. Konuşmalarda, Suruç katliamının SGDF'ye yönelik olsa da aslında tüm gençliğe yönelik bir saldırı olduğu belirtildi.
 
SGDF MYK Üyesi Gözde Sivaslıoğlu ise Suruç katliamının 7 Haziran sonrası muzakere sürecini bitirerek Saray'ın Kürt kentlerinde ve Batı'da devlet terörünü arttırdığını söyledi. Suruç katliamının planlı bir katliam olduğunu belirten Sivaslıoğlu, Suruç yaralıları, tanıklarına yönelik adalet baskısını da kınadı. Sivaslıoğlu, Suruç için adalet mücadelesinin katliamın aydınlatılması ve AKP/Saray iktidarının geriletilmesi bakımından önemli olduğunu kaydetti.
 
Ardından söz alan ESP Samsun Temsilcisi Züleyha Mangan, "Suruç Türkiye ve Rojava arasında bir köprüydü. Türk ve Kürt halkları arasında bir köprüydü" dedi. Mangan, "Ülkeyi savaş iklimine sokmak için ilk olarak bu köprüyü yıkmaya çalıştılar" dedi.
 
Anma müzik dinletisi ile sona erdi.
 
ANTAKYA
 
Suruç şehidi Okan Pirinç'i mezarı başında andı. "Okan Pirinç ve 33 Düş Yolcusu ölümsüzdür. Suruç'u unutma, unutturma" pankartının açıldığı anma saygı duruşu ile başladı. Okan Pirinç'in mezarına bırakılan karanfillerin ardından yapılan konuşmalar ile anma sona erdi.