21 Eylül 2024 Cumartesi

Buldan: HDP mücadele dolu bir siyasi tarihtir, teslim alamazsınız

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Erdoğan'ın yerel seçimlere yönelik kayyum tehdidine karşı "İnsanlar sadece oy kullanmak için sandığa gitmiyor, 40 yıllık mücadele iradesini gösteriyor. Bizim her bir oyumuzun arkasında bu irade vardır" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup toplantısında 6. kuruluş yıl dönümü haftasına denk gelmesi nedeniyle yoğun ziyaretçi ve coşkulu bir katılımla gerçekleşti.
 
KESK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Derneği, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu, Demokratik İslam Kongresi, Mahalleler Birliği, DTK, DBP, HDK, ESP, Devrimci Parti, TİP, Halkevleri, SYKP yönetici ve üyelerinin yanı sıra tutuklu seçilmişlerin yakınları ve hayatını kaybeden tutsak Koçer Özdal’ın ailesi de grup toplantısına katıldı.
 
Grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Tüm engelleri, barajları, fırtınaları aşa aşa bugünlere gelen, emeğimiz, alın terimiz, göz nurumuz olan partimizin 6. kuruluş yıl dönümüydü" diyerek partisinin kurulduğu tarih olan 15 Ekim'in, halklar ve Türkiye demokrasisi açısından önemli bir gün olduğunu belirtti.
 
HDP TÜRKİYE'NİN ZENGİNLİKLERİNİN TOPLAMIDIR
 
HDP'nin Kürt, Türk, Ermeni, Arap, Çerkez, Alevi, Süryani, Êzîdî, Hristiyan, Müslüman bütün kimlik ve inançların sırtını dayadığı koca bir çınar ağacı olduğunu söyleyen Buldan, "HDP, sokakta, meydanda, tarlada, fabrikada, madende, inşaatta emeği sömürülen işçidir, emekçidir. HDP dili, kültürü ve varlığı yok sayılan Kürt’tür. 74 fermandan geçirilen Ezîdî'dir. HDP, barış için semaha dönen Alevi'dir, Hatay’ın Uzun Çarşısında bir Arap’tır, Mor Gabriel’de bir Süryani’dir, Sur küçelerindeki bir Ermeni’dir, Ulu Cami’deki bir Müslüman’dır" dedi.
 
Mazlum Doğan, Mehmet Tunç, Asya Yüksel, Sakine Cansız, Seve Demir, Mahir Çayan ve Şeyh Bedrettin'i anan Buldan, "HDP, zalimler önünde diz çökmeyen ve zalimlere dert olan Seyit Rıza’nın, Dağkapı Meydanında darağacına giderken dik duruşuyla bir halka var olma direncini veren Şeyh Sait’in, Karadeniz’in azgın dalgalarında Mustafa Suphilerin, sosyalist mücadelenin aydınlık yüzü Behice Boranların, idam sehpasında Türk ve Kürt halklarının mücadelesini haykıran Denizlerin, zindanlarda direnişin simgesi İboların, Kemallerin, Hayrilerin, Orhan Doğanların mücadele mirasına sahiptir" diye konuştu.
 
HDP MÜCADELE DOLU SİYASİ BİR TARİHTİR
 
Özgürlük ve demokrasi mücadelesinin engin deneyimlerinden süzülüp gelen siyasi geleneğe sahip olduklarını, büyük bedeller ödediklerini ve ödemeye devam ettiklerini vurgulayan Buldan, zulme boyun eğmediklerini ve bundan sonra da eğmeyeceklerini ifade etti.
 
Demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenleri anan Buldan, "Faşizmin aramıza duvar ördüğü Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Tuncer Bakırhan, Sebahat Tuncel, Leyla Güven, İdris Baluken, Selma Irmak, Çağlar Demirel, Burcu Çelik, Ferhat Encü, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım ve tutuklu belediye başkanlarımız şahsında bütün tutsak arkadaşlarımızı buradan selamlıyoruz" dedi.
 
Buldan, "Bu kadar farklılığa rağmen nasıl bir arada durabiliyorsunuz" diye soru soranlara şu cevabı verdiklerini söyledi: "Derdiniz aynı ise dermanınız da aynı, mücadeleniz de ortak olmalı. HDP’deki bütün bileşenlerin ortak hedefi; bütün kimliklerin ve inançların kendisini özgürce ifade edebileceği, eşitçe ve özgürce bir yaşam, ülke gelirinin eşit dağıtılacağı, sömürü düzenin olmadığı bir ülke. O zaman neden mücadelemiz ortaklaşmasın? İşte HDP, dertleri ortak olanların mücadeleyi de ortak ördüğü bir çatıdır.
 

HDP KADIN PARTİSİDİR
 
HDP'nin en fazla kadın temsiliyeti olan; kadınların özgün ve özerk örgütlenmesinin önünü açan, kadının sözünün güçlü olduğu bir kadın partisi olduğunu söyleyen Buldan, "Biz faşizme karşı mücadele ederken kadın mücadelesini ertelemiyor ya da ötelemiyoruz; toplumun özgürlüğünün kadın özgürlüğünden geçtiğinin farkındayız ve mücadeleyi eş zamanlı yürütüyoruz. Kadınları özgürleştiren bu politikalarımızdan dolayı, iktidar kadın düşmanı eril, cinsiyetçi ve militarist anlayışıyla HDP'li kadınlara ve kadın kazanımlarına yönelmiştir."
 
Figen Yüksekdağ, Leyla Güven, Gültan Kışanak, Mukaddes Kubilay, Edibe Şahin, Nurhayat Altun şahsında tutuklu kadın siyasetçileri selamlayan, "Bu sistemi kadınlar değiştirip, dönüştürecek" dedi.
 
Demokratik yollardan HDP karşısında büyük bir yenilgiye uğrayan siyasi iktidar'ın yargı aracılığı ile HDP'yi tasfiye etmeye çalıştığını belirten Buldan, Halkevleri’ne saldırıları da kınadı.
 
GİZLİ TANIK ERDOĞAN'DIR
 
Gülen cemaatinin yargıya getirdiği 'gizli tanık' uygulamasına Erdoğan'ın dört elle sarıldığını vurgulayan Buldan, "Siyasi iktidar rehin alınacak siyasetçilerle ilgili karar veriyor, düğmeye basıyor, polis gözaltına alıyor, yargı da gizli tanık ifadesi diye gerçek dışı iddianame hazırlıyor. Tüm bu rehine davalarının savcısı da, hakimi de, gizli tanığı da AKP Genel Başkanı'dır" diye belirtti.
 
Rahip Brunson'ın tahliye edilmesi ile ilgili 'yargı bağımsızdır' açıklamalarını hatırlatan Buldan, "Eğer bağımsız yargı varsa, demokratik siyaset yürüttüğü için Demirtaş, Yüksekdağ, Kışanak, Leyla Güven ve yüzlercesi niye rehin? Roboski’nin, Gezi’nin, Soma’nın, iş cinayetlerinin failleri, katilleri niye dışarıda? Bu yargı bağımsız bir yargı değil, AKP’nin muhaliflerini tasfiye yargısıdır" dedi.
 
AMEDSPOR'A YAPILAN IRKÇI SALDIRININ FAİLİ EDOĞAN'DIR
 
Erdoğan'ın  Rojava halklarını tehdit etmeye devam ettiğini belirten Buldan, Erdoğan’ın HDP’yi ve Rojava Kürtlerini hedef gösteren sözlerinin ardından Sakarya’da Amedspor oyuncularına, kulüp yöneticilerine planlı ırkçı bir saldırı olduğunu söyleyerek "Tüm bunlar Saray ve ortağının Kürt karşıtlığı üzerine kurduğu politikanın sokaktaki yansımasıdır" diye ifade etti.
 
AKP'ye seslenen Buldan konuşmasına şöyle devam etti: "Sizin yok etme, yıkma politikanıza rağmen Rojava halkları kendi geleceğini, özgür yönetimlerini kuracaktır. 24 Haziran seçimleri öncesi Afrin işgal edilmişti. Şimdi yerel seçimler var sırada. Mınbiç’e gireceğiz diyor. Aynı film tekrar sahnede. İdlib’ten atılan çeteleri mi yerleştireceksiniz? Rojava’da oluşacak demokratik yönetim, Türkiye’deki katı merkeziyetçi, otoriter tekçi yönetimi daha da sorgulanır, tartışılır hale getirecektir. Kürtler o bölgenin gerçeğidir ve sana rağmen, senin uluslararası ortaklarına rağmen kendi topraklarında var olmaya, yaşamaya devam edecekler."
 
HER BİR OYUMUZ İRADEDİR
 
Erdoğan'ın yerel seçimlerde alamadığı belediyelere kayyum atama tehdidine değinen Buldan, "HDP’yi parlamentodan silemediniz, gücünüz yetmedi. Yerel yönetimlerden de silemeyeceksiniz. Parlamentoda çoğunluğu kaybettiniz, yerelde de kaybedeceksiniz. Siz madem halk iradesini hiçe sayıyorsunuz, halk da sizi tanımayacak. İnsanlar sadece oy kullanmak için sandığa gitmiyor, 40 yıllık mücadele iradesini gösteriyor. Bizim her bir oyumuzun arkasında bu irade vardır" dedi.
 
İçişleri Komisyonunda trafik kanunu görüşmeleri sırasında korucuların emekliliğiyle ilgili madde görüşülürken, HDP'li komisyon üyelerinin korucularla ilgili sunulan önergeye karşı çıktığını ve bu durumun "HDP emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önergeye karşı çıktı" diye kamuoyuna yanlış yansıtıldığını belirten Buldan, "Biz bu teklifin gelmesi için çabalayacak, destekleyeceğiz" diye kaydetti.