3 Ekim 2024 Perşembe

'Bu ülke gazetecileri de tetikçileri de asla unutmayacak'

HDP ve İHD, Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin katledilişinin 26'ıncı yılında yazılı açıklama yaptı. Gözaltında polis işkencesiyle katledilen Göktepe'yi unutmadıklarını, unutmayacaklarını vurguladı.

Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe, haberi takibi yaparken gözaltına alınarak polis işkencesiyle katledilmesinin üzerinden 26 yıl geçti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel yazılı açıklama yaparak, Metin Göktepe'yi andı.

Metin Göktepe ve bu topraklarda yüzlerce gazetecinin katledilmesiyle, hakikat, özgür basın ilkeleri ve gazeteciliğin katledilmek istendiğini vurgulayan Temel, "Hakikate düşmanlık besleyerek ve yalanlara dayalı bir dünya kurarak varlığını sürdürmeye çalışan bütün iktidarlar, her zaman ve ilk olarak gerçek gazetecileri hedef aldı. Maalesef Metin'in katledilmesi ne ilkti ne de son oldu" dedi.

Türkiye'de gazetecilerin susturulmaya ya da iktidar politikalarının aparatı haline getirilmeye çalışıldığını kaydeden Temel, "Ancak özgür basına ve gazetecilik ilkelerine bağlı olan gazetecilere yönelik saldırılar konusunda AKP, kendisinden önceki bütün yönetimlere rahmet okutuyor! Türkiye basına yönelik saldırılarda tarihinin en karanlık dönemlerinden birini yaşıyor. Bir taraftan mesleğinin hakkını vermeye çalışan gazeteciler katlediliyor, tutuklanıyor, tehditler ve davalarla yıldırılmaya çalışılıyor; diğer taraftan ortalığa gazeteci kılığında tetikçiler salınıyor. Tek gayeleri iktidarın yolsuzluklarını ve suçlarını temize çıkarmak, meşrulaştırmak olan yandaş gazeteciler, adeta bir SADAT birimi gibi muhalefete saldırıyor" diye belirtti.

Saldırılara rağmen Türkiye'deki özgür basın geleneği ve bu geleneğin mirasçısı olan gazetecilerin, Metin gibi, Apê Musa gibi gerçekleri halka ulaştırmaktan geri durmadığını vurgulayan Temel, "Bunun için her türlü bedeli göze alarak kalemlerini özgürlük ve insanlık için kullanmaya devam ediyor. Metin Göktepe, Gurbetelli Ersöz, Hrant Dink ve Apê Musa başta olmak üzere gerçekleri halka ulaştırmak için yaşamını feda eden özgür basın şehitlerini bir kez daha anıyor, onların bıraktığı mirası devralarak gazetecilikte ve hakikatte ısrar eden bütün özgür basın emekçilerini selamlıyoruz" diye kaydetti.

İHD: UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ!
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi de Metin'in katledilişinin 26'ıncı yılında yaptığı açıklamada, "Metin, gazetecilik görevini yaparken gözaltına alınmış ve 'gazetecilere özel muamele' denilip işkence edilerek katledilmişti. Suçlarını gizlemek isteyenler, önce gözaltına alındığını, sonra da ölüm nedenini gizlemeye, 'sandalyeden düştü, öldü' diyerek olayı karanlıkta, suçu cezasız bırakmaya çalıştı" diye belirtti.

Açılan dava 3 yıl boyunca İstanbul'dan Aydın'a, oradan Afyon'a sürüldüğünü hatırlatan İHD, yoğun ve ısrarlı çaba sonucunda, Metin'in ölümüne neden olan 6 polis hakkında sadece "kastı aşmak suretiyle adam öldürme" suçundan ceza verildiği iyi hal indirimiyle katillerin korunduğuna dikkat çekti.

Metin Göktepe'nin işkence edilerek, kasten öldürüldüğü, yargının katilleri koruduğu, işkenceye iyi hal indirimi uyguladığı kaydedilen İHD açıklamasında, "Adalet gerçekleşmedi. İnsan hakları savunucuları olarak, aramızdan ayrılışının 26. Yılında Metin Göktepe'yi ve yaşananları unutmadık, katillerini biliyoruz ve adalet gerçekleşinceye kadar olayın takipçisiyiz. Unutmadık, unutturmayacağız" ifadelerine yer verildi.