3 Ekim 2024 Perşembe

'Bu sistem öldürüyor biz yaşamak istiyoruz'

Son dönemde artan genç ölümlerine dikkat çeken İHD Ankara Şubesi Gençlik Komisyonu, gençleri ölüme iten bu sistemi değil karşı yaşam hakkını savunacaklarının altını çizdi ve ekledi: "Bu sistem öldürüyor biz yaşamak istiyoruz."

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Gençlik Komisyonu, son dönemde artan genç ölümlerine dair şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan Komisyon üyesi Tuna Gözlügöl, "Temel haklarına ulaşmakta dahi zorlanan, ulaşsa da nitelikli biçimiyle ulaşamayan gençlik ölüyor, öldürülüyor" dedi.

'ÖLDÜREN SİSTEME KARŞI YAŞAMI SAVUNACAĞIZ'
Tarikat yurtlarında kalan öğrencilerinin ölümünün cinayet olduğunu söyleyen Gözlügöl, "Enes Kara intihar etmedi, barınmayı misyoner amaçlarla kullanan sistem tarafından öldürüldü. Ayrıca bu olayı dile getirmek için gösteri haklarını kullanan gençler gözaltına alındı, darp edildi" dedi. Hak gasplarının tekerrür ettiğini vurgulayan Gözlügöl, "Öldüren sistem karşısında gençlik yaşam hakkını savunmak, bu hakkın her insana ulaşması gerektiğini dile getirmek zorunda kalıyor" diye belirtti.

'ZIRHLI ARAÇLARI YAŞAMIMIZDAN ÇEKİN'
Geçen hafta zırhlı araçla Şırnak'ta öldürülen Abdulgaffar Dayan'ı hatırlatan Gözlügöl, "Bu ölüm ilk değil ve yaşam gasbı cezasızlık ile ödüllendirilmeye devam edildikçe son da olmayacaktır. Zırhlı araçları da ölüme dayalı düzeninizi de yaşamlarımızdan çekin. Bu düzen değil yaşamlarımızdan, en özel alanlardan dahi çekilmeden Enesler, Abdulgaffarlar son olmayacaktır" diye konuştu.

'MÜLAKATLAR DERHAL KALDIRILMALI'
Geçen günlerde atanamadığı için intihar eden 28 yaşındaki Murat Kaya'nın ölümünü de anımsatan Gözlügöl, şöyle devam etti: "Bu intihar kendi başına dahi bir düzen sorunudur. Gençler derece yaptıkları sınavdan sonra mülakatta eleniyorlar. Kimileri ise haksız yere atanıyorlar. Atama usulleri hak gasbına dönüşürken, atamanın yapıldığı alanı da niteliksizleştiriyor. Mülakatlar derhal kaldırılmalıdır."

Yurtlarda yapılan dini eğitim baskısı ile atamalarda yapılan mülakat baskısının, benzer sosyal baskıya dönüşmesine değinen Gözlügöl, şunları söyledi: "İstihdamın sağlanamaması mülakat gibi ayrıştırıcı uygulamalar kalksa dahi atamaları etkilemektedir. İstihdam alanlarının ranta kaydırılması büyük bir sorundur. İstihdam kamu yerine özel sektöre akıyor ve rantı kolaylaştıracak vergi indirimleri de bundan bağımsız tutulmuyor."

'YAŞAMAK İSTİYORUZ'
İntiharların birer olay olmaktan öte sistemin doğurduğu durumlar olduğunu belirten Gözlügöl, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hak gasbını temel alan bu sistemi kabul etmiyoruz. Bu talepler bir mecburiyettir. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz ve bütün haklarımızın yanında yaşam hakkımızı savunacağız. Her genci bu savunuyu büyütmeye hak mücadelesi yürütülen her alanda olmaya çağırıyoruz. Bu sistem öldürüyor, biz yaşamak istiyoruz."