3 Ekim 2024 Perşembe

BTS: Adapazarı-Karasu demiryolu inşaatında devlet zarara uğratıldı

BTS, 73 kilometre uzunluğundaki "Adapazarı-Karasu limanları ve sanayi tesisleri demiryolu bağlantısı altyapı inşaatı" işinde devletin en az 500 milyon lira zarara uğratıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), 73 kilometre uzunluğundaki "Adapazarı-Karasu limanları ve sanayi tesisleri demiryolu bağlantısı altyapı inşaatı" işinde devletin en az 500 milyon lira zarara uğratıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, 2013 yılında bitmesi gerekirken bugüne kadar ancak yüzde 23'ü tamamlanan demiryolu inşaatı ihalesini alan Seza İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi'nin ortakları arasında AKP Elazığ Milletvekili aday adayı Prof. Dr. Yasemin Açık da bulunuyor.

BTS Genel Başkanı Murat Oral, suç duyurusunun ardından Kartal'da bulunan Anadolu Adliyesi önünde açıklama yaptı. Oral, 5 Nisan 2011'de Seza İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi ile yaklaşık 320 milyon lira bedel üzerinden sözleşme imzalandığına dikkat çekerek, "Ancak Sayıştay raporlarında da belirtildiği üzere kamu ihale mevzuatına ve işin sözleşmesine aykırı bir biçimde, 2013 mayıs ayında bitmesi gereken bu iş hem tamamlanmamış hem de ihale bedelinin hemen hemen 2,5 katı oranında üstüne çıkılmış ve yapılan bunca usule aykırı ödemeye rağmen, işin sadece yüzde 23'ü gerçekleşmiştir" dedi.

'İHALE BEDELİNİN 2.5 KATINA VARAN HAK EDİŞ ÖDEMESİ VAR'
2017, 2018 ve 2019 Sayıştay raporlarında ihaleyle ilgili usulsüzlük, mevzuata aykırı uygulamalar, kamuyu zarara uğratma ve ihale bedelinin 2.5 katına varan hukuk dışı hak ediş ödemesi ve benzeri birçok tespitin rapor altına alındığını ifade eden Oral, ihaleye ilişkin 2019 Sayıştay raporunda yer alan şu ifadelere yer verdi:

"İdare tarafından 24.12.2018 tarihinde düzenlenen 11 no'lu kesin hak ediş ve kesinleşmiş yargı kararları sonucunda yükleniciye fiyat farkları dahil yaklaşık 825 milyon lira ödeme yapılmış olunmasına karşın, mevcut işte gelinen son durum itibariyle sadece 20 kilometreden az bir alanda zemin ıslah çalışmalarının tamamlanabilmiş olduğu ve işin fiziki gerçekleşme oranının ancak yüzde 23 mertebesine gelebildiği anlaşılmıştır."

BTS Genel Başkanı Oral, "Sayıştay raporunda; normal şartlarda, ‘sözleşme bedeli içinde veya mevzuatın öngördüğü yasal iş artışı sınırları dahilinde tamamlanamayacağı anlaşılmış olmasına rağmen, sözleşme bedeli tamamlandıktan sonra tasfiyesine gidilmesi gerekirken, İdare tarafından yüklenicinin sözleşme bedeli tamamlandıktan sonra dahi iş artışı yapıldığını' tespit ederek, bu yolla devletin nasıl zarara uğratıldığı açıkça gözler önüne serilmiştir" diye belirtti.

Söz konusu Demiryolu için Karasu'da yapılan köprü ayağının belediye tarafından mahkeme kararıyla trafiği engellediği gerekçesiyle yıkıldığına dikkat çeken Murat Oral, "Bu da devletin zarar hanesine yazılmıştır" dedi.

'İHALEYİ ALAN FİRMANIN ORTAĞI AKP'DEN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI OLAN BİR KİŞİ'
BTS Genel Başkanı Murat Oral, şunları söyledi:

"Basında yer alan haberlere göre ihaleyi alan firmanın ortağı AKP'den milletvekili aday adayı olan bir kişi. Son 3 yıldır Sayıştay raporlarında, usulsüzlükler ve devleti zarara uğratma suçları açıkça belirtilmesine rağmen bugüne kadar konuyla ilgili savcılıkların re'sen işlem yapmadığı, konuyla ilgili bir dava açılmadığı anlaşılmıştır. Aynı zamanda konunun 'yürütme anlamında' 1.derecede muhatabı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hiçbir idari tahkikat yürütmediği ve konuyu yargıya götürmediği de anlaşılmaktadır.

"Devlet göz göre zarara uğratılmasına ve bu gerçekler, Sayıştay tarafından açıklanmasına rağmen, sessiz kalınması kabul edilemezdir. Bu yüzden demiryollarında örgütlü olan sendikamız, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) toplumsal sorumluluk göstererek, bugün itibariyle, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştur. Aynı sorumluluğu ve duyarlılığı, başta adli makamlar olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından da bekliyoruz."

'KAMU KAYNAKLARININ YAĞMALANMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'
Sendika avukatı Ersin Albuz ise "AKP iktidarı geldiği günden bugüne kamu ihaleleri üzerinden yandaş firmaları zenginleştirmek ve kendine yandaş bir sermaye yaratma çabası ilk günden bugüne devam ediyor" diyerek kamu kaynaklarının yağmalanmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Albuz, şunları ifade etti: "AKP iktidarı geldiği günden bugüne kamu ihaleleri üzerinden yandaş firmaları zenginleştirmek ve kendine yandaş bir sermaye yaratma çabası ilk günden bugüne devam ediyor. Bugün somut örneğini birçok kamu ihalesinde görmekteyiz. Bizim işkolumuzda demir yollarında da bu yaygın bir şekilde kullanıyor. Bugün yaptığımız suç duyurusunda da Sakarya Karasu arasındaki kısa bir hattı uzun bir zaman geçmesine rağmen hala tamamlanamamış olması bu süre içerisinde yeni hak edişlerde yapılan artışlar ile yandaş firmalara hak etmedikleri hak etmedikleri kazançlar sağlanmaktadır. Basında çıkan her yolsuzluk haberi aslında bir suç ihbarı niteliğindedir. Cumhuriyet Savcıları, bu suç ihbarlarını dikkate alarak başka şikâyete gerek kalmadan soruşturma başlatmaları gerekiyor. Ama biz Cumhuriyet Savcılarının bu yönde bir adım attıklarını görmedik. Biz, Cumhuriyet Savcılarını bu konuda harekete geçirmek için özellikle Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına buradan bir suç ihbarı dilekçesi gönderdik. Sakarya Cumhuriyet Başsavcıları Karasu Sakarya arasında bu demir hattındaki tüm yolsuzlukları ortaya çıkarması halinde kamu ihalelerinde bu tür yolsuzlukların yapılmasına cesaret edemeyeceklerdir. Biz sendika olarak sunduğumuz raporlar üzerinden suçluların tespitini talep ediyoruz. Kamu kaynaklarını yağmalayan bu zihniyete karşı bu sürecin takipçisi olacağız. Kamu kaynaklarının yağmalanmasına müsaade etmeyeceğiz."