20 Eylül 2024 Cuma

BTK istedi JINNEWS'e dava açıldı

JINNEWS'e 8 kez erişim engeli getiren BTK, yapılan haberleri gerekçe göstererek Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı?na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, suç duyurusunu davaya dönüştürdü.
"Kadının kalemiyle hakikatin izinde" sloganıyla 25 Eylül 2017 tarihinde yayın hayatına başlayan JINNEWS, yayın hayatına başladığı günden bu yana Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından 8 kez engellendi. Ajans sitesine erişim engeli getiren BTK, bununla da kalmayarak, ajans haberlerini "örgüt propagandası" sayarak, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
 
BTK’nin suç duyurusunda bulunması üzerine JINNEWS Haber Müdürü Safiye Alağaş hakkında soruşturma başlatıldı. Başlatılan soruşturma kapsamında Efrîn ve PKK Lideri Abdullah Öcalan ile ilgili yapılan haberlerin tamamı suç sayıldı.
 
İLK DURUŞMA 11 ARALIK'TA
 
Soruşturma kapsamında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade veren Alağaş, ajansın kadın ve çocuk odaklı haber yaptığını vurgulayarak, "Bizim haber yaptığımız, görüş aldığımız herkes kadındır. Özellikle kadınların yaşam alanlarında onları mağdur duruma düşüren durumlara dikkat çekiyoruz. Kadınların hikâyelerini, başarılarını haberleştiriyoruz. Bu haberlerdeki amacımız da kadın ve çocukların yaşam alanlarının daraltılmasına dikkat çekmektir. Efrîn’deki saldırıda kadın ve çocuklar mağdur oldu. Amacımız zarar gören kadın ve çocuklara dikkat çekmektir" dedi.
 
Savcılık yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak Alağaş hakkında "Örgüt propagandası" iddiasıyla iddianame hazırladı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamenin ilk duruşması 11 Aralık’ta görülecek.
 
Savcılık iddianamede, haberlerde kullanılan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaşamını yitiren YPJ üyelerinin fotoğraflarını, Efrîn ile ilgili haberleri ve kadının kalemi köşesinde yayınlanan kimi yazıları suç delili saydı.