21 Eylül 2024 Cumartesi

Bodrumlu kadınlar: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilmesi ile ilgili çıkan tartışmalara karşı kadınlar Bodrum'da da sokağa çıktı. Kadınlar, "Hayatlarınızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

AKP tarafından gündeme getirilen Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilmesi tartışmalarına karşı kadınlar, birçok kentte olduğu gibi Bodrum'da da sokağa çıktı. Sokağa çıkan Eşitlik İçin Bodrum Kadın Platformu üyeleri "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

Tepecik Camii önünde bir araya gelen kadınlar sloganlar, alkışlar, ıslıklarla Bodrum Belediye Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca kadınlar, "Şiddeti durdur sözleşmeyi uygula', "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "6284 uygulansın", "Son 17 yılda 15 bin kadın öldürüldü", "Eşitlik olmadan adalet olmaz sözleşmeyi uygula" dövizlerini taşıdı. "Kadınlar artık susmayacaklar", "Hayır, hayır demektir", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa" sloganları ile kadınlar yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Belediye Meydanı'nda kadınlar adına açıklamayı okuyan Zuhal Macit, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi'nin AKP iktidarı döneminde büyük bir başarı hikayesi olarak ifade edildiğini ve Cumhurbaşkanı'nın o dönemde Türkiye'nin bu sözleşme ile öncü rol oynadığını ve gelişen uluslararası saygınlığımıza olumlu katkı sağlayacağını beyan ettiğini hatırlattı.

Zuhal Macit, sözleşmenin yürürlüğe girmesinden bu yana 6 senenin geçtiğini ve bugün sözleşmenin gelenek ve göreneklerimiz temasına indirgendiğini belirtti. Macit, "Başını Akit Gazetesi'nin çektiği bir grup erkek tarafından başlatılan İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik itirazlar, sözleşme feshedilsin söylemleri ve bunun ardından Numan Kurtulmuş'un yaptığı açıklamalarla kamuoyuna yansıyan İstanbul Sözleşmesi'nin tekrar gözden geçirilebileceğine yönelik açıklamalar ile AKP MYK'nın sözleşmeyi gündeme alacağına dair bilgiler nedeniyle bugün sokaklara çıktık" dedi.

'BU SÖZLEŞMEYİ TARTIŞMAYA AÇMAYIN'
Açıklamayı devralan Umut Özdoğan, 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında 1652 kadının katledildiğini, 1132 kadının cinsel şiddete ve 96 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını aktardı. Özdoğan, "AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyoruz; bu sözleşmeyi tartışmaya açmayın, imzalayan sizin partiniz sözleşmenin arkasında durmak zorunda olanlar da sizlersiniz diyoruz" şeklinde konuştu.

Sözleşme ile her türlü şiddeti önleme, kovuşturma, cezalandırma gibi bütüncül politikalar geliştirme yükümlülüğünün devletin politikası olması gerektiğini belirten Nesrin Özalan ise "İstanbul Sözleşmesi şiddete karşı taraf olmak demektir, şiddeti durdurmak demektir, 81 ilin kadınlar için güvenli hale gelmesi demektir, şiddetten korkmamak demektir, hiçbir gerekçe ile adı ne olursa olsun hangi gelenek, örf ve adet olursa olsun şiddeti meşrulaştırmamak demektir" diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin tartışmaya açık olmadığını kaydeden Nesrin Özalan, kadınların eşit ve şiddetsiz bir yaşam sürdürebilmeleri için şart olan İstanbul Sözleşmesi'nin sorumluluğu ve yükümlülüğünün devlete ait olduğunu belirtti.