3 Ekim 2024 Perşembe

Birleşik Gençlik Meclisleri: Bu sisteme mecbur değiliz

Birleşik Gençlik Meclisleri, Kadıköy'de yaptığı eylemde "Gençliğin birleşik mücadelesiyle faşizm virüsünü yenecek ve kazanan mutlaka biz olacağız" denildi. HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise salgının bütün yükünün yoksul halkın çocuklarına ve üniversite öğrencilerine çıkarıldığını kaydetti.

Birleşik Gençlik Meclisleri, "Önlem yok faşizm var, bu sisteme mecbur değiliz" şiarıyla Kadıköy'deki Beşiktaş iskelesinde basın açıklaması yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'nun katıldığı eylemde "Önlem yok faşizm var, bu sisteme mecbur değiliz" yazılı pankart açıldı. Eylemde basın açıklamasını okuyan Bekir Açar, "Emperyalist-kapitalist sistemin ekonomik ve siyasi krizi giderek derinleşmektedir. Toplumun tüm kesimlerini derinden etkileyen pandemi her geçen gün toplumsal çelişkileri daha da keskinleştirmektedir. Pandenin insanlığı tehdit eden bir durum haline gelmesiyle birlikte geleceksizleşmenin, işsizliğin, yoksulluğun, intiharların, geçinememenin had safhada olduğunu görebiliyoruz" dedi.

'PANDEMİNİN ÖNÜNÜN ALINMAMASININ EN BÜYÜK NEDENİ ÇARKLARIN DURDURULMAMASIDIR'
Emekçilerin, gençlerin, kadınların, LGBTİ+'ların, sermayenin acı reçetesini ödediğini ifade eden Açar, "Bugüne kadar pandeminin önünün alınmamasının en büyük sebeplerinden biri de ekonomi çarklarının asla durdurulmamasıdır" diye belirtti.

Açar, "Yaşamın bütün alanlarını etkileyen bu virüs faşist, ırkçı, gerici iktidarlar için bir fırsata dönüşmüştür. Faşist iktidar pandemiyi bahane ederek işçi eylemlerini, grevlerini yasaklamaktadır. Aynı zamanda kadınlara ve LGBTİ+ bireylerine, biz gençlere saldırıları daha da yoğunlaştı. Basın açıklamalarımızı, eylemlerimizi yasaklıyor, pandemiyi bahane göstererek de saldırı gerçekleştiriyor" diye kaydetti.

"Yönetemiyorsunuz" diyen Açar, şöyle devam etti: "Çünkü işçiden, emekçiden, halktan aldığınız vergileri yandaşlarınıza ve kendi faşist sisteminizi sürdürmek için kullandınız. Kasım ayında 131 Milyar lira olan İşsizlik Fonu'nun 124 Milyar lirasını 'farklı alanlar' adı altında yandaşlara aktardınız. Ekonomi-eğitim-sağlık alanında tamamen bir başarısızlık karnesi çıkarıp, işçileri, öğrencileri, sağlıkçıları ve bütün halkı bir uçurumun kenarına getirdiniz.

"Yönetemiyorsunuz! Çünkü sokağa çıkmayı yasaklıyorsunuz, ama 4 milyon işsizin ne ile yaşamını idame ettireceğini düşünmüyorsunuz. İnsanlar açken, ödemelerini yapamazken sizin söylediğiniz gibi keyif çaylarını yudumlayamıyor. Tekstil işçisi, fabrika işçisi, inşaat işçisi, herhangi bir tedbir alınmaksızın acımasızca çalıştırılıyor. Hatta birçok işletme kelimenin gerçek anlamında üretim alanlarını çalışma kamplarına dönüştürmüştür. Tıpkı Dardanel’de olduğu gibi.

"Buradan tekrar soruyoruz: Amaç virüsün yayılmasını önlemek ise neden işçiler emekçiler bu yasaklar kapsamına girmiyor? İnsan sağlığı ve canı patronların rantından, karından daha mı değersiz?

"Yönetemiyorsunuz! Çünkü şu anda binlerce öğrenci uzaktan eğitim sistemini kullanamamakta. Bilgisayarı veya  interneti olmadığı için EBA'ya giremiyor ve eğitimini alamıyor. Sürekli çöken EBA sisteminiz gibi sizin de çöküşünüzün yakın olduğunu bilin!

'PANDEMİYLE BİRLİKTE GENÇ İŞSİZLİK ARTTI'
"Pandemi süreci ile birlikte genç işsizlik oranları da muazzam bir şekilde arttı. Yüzde 30'ları aşan genç işsizliğin olduğu bir ortamda gençliğin yaşadığı psikolojik, ekonomik, sosyal yıkımın ne denli büyük olduğunu bir de sizler düşünün!

"Biz gençleri geleceksizliğe ve yıkıma mahkum eden bu düzeninizden hesap soracak; sokaklarda, meydanlarda, işyerlerinde, olduğumuz her yerde başkaldıracağız! Evine bir ekmek götüremediği için intihar edenler, kirasını ödeyemediği için canına kıyanların sesi olacağımızı buradan haykırmak istiyoruz!

"Virüsü bahane ederek eylem ve etkinlik yasağı getiren, ama tacizciyi, tecavüzcüyü ve çeteleri serbest bırakan  faşist iktidar devrimcileri, sosyalistleri yurtseverleri, demokratları her gün operasyonlar yapıp tutuklamakta ve cezaevlerine göndermektedir.

"Korkuyor muyuz? Hayır! Boyun eğecek miyiz? Hayır! Asıl korkan faşist iktidar olduğu için bizi evlere tıkmaya çalışıyor. Ancak başaramayacaklar! Gençlik susmadı, susmayacak. Makul gençleriniz olmadık, olmayacağız. Korkuyorsunuz, korkularınızı örgütlü mücadelemizle gerçeğe çevirmeye devam edeceğiz. Gençliğin birleşik mücadelesiyle faşizm virüsünü yenecek ve kazanan mutlaka biz olacağız!"

PİROĞLU: SAYGININ BÜTÜN YÜKÜ YOKSUL HALKIN ÇOCUKLARINA ÇIKARILDI
Ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, "Salgın sırasında işçi sınıfı çalışmaya zorlanırken, üst sınıflar korumaya alındı. Salgın sırasında küçük esnaf batmak ve iflas ile yüz yüze bırakılırken, büyük şirketler korumaya alındı. Salgın sırasında özel hastaneler, özel okullar ve buraya gidenler sistemin bütün nimetlerinden yararlanırken yoksul halk ölümle, yoksul çocukları ise çıkışsızlıkla baş başa bırakıldı. Salgın ile birlikte iktidarın uzaktan eğitim adına uyguladığı sistem yoksul çocuklarının eğitimden yararlanamaması anlamına geliyor" diye konuştu. Piroğlu, salgının bütün yükünün yoksul halkın çocuklarına ve üniversite öğrencilerine çıkarıldığını kaydetti.

Piroğlu, "Güçlerimizi birleştirirsek çökmekte olanı deviririz. Güçlerimizi birleştirirsek kaybedenin gidişini hızlandırırız. Onlar kaybedecek gençlik kazanacak. Onlar kaybedecek halklar ve işçi sınıfı kazanacak" diye belirtti.