2 Ekim 2024 Çarşamba

Birçok ilde 9 Ekim komplosu protestosu edildi

Birçok ilde yapılan açıklamalarla, 9 Ekim'de başlatılan komplo sürecinin bugün İmralı'da devam ettiği belirtildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın uluslararası komplo ile Suriye'den çıkarılmasının 22. yıl dönümü birçok ilde düzenlenen etkinlik ve açıklamalarla protesto edildi. 

DİYARBAKIR
HDP Diyarbakır İl Örgütü, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın uluslararası komplo ile Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü dolayısıyla Yenişehir İlçesi Ofis Semti'nde bulunan Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yapmak istediği basın açıklamasına izin verilmedi. Bunun üzerine aralarında DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz, Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Tayip Temel, Remziye Tosun, Dersim Dağ, Semra Güzel, İmam Taşçıer, DTK, TJA'nın yanı sıra siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin olduğu kitle, "Biji berxedana İmral'ı" sloganıyla Ofis Kavşağı'na yürüdü.

Ofis kavşağında bir araya gelen kitle, Kürtçe ve Türkçe "Birliği sağlayalım, tecridi kıralım, özgürlüğü sağlayalım" yazılı pankart açtı. Sık sık, "Biji Serok Apo" ve "Kahrolsun tecrit kahrolsun faşizm" sloganları attı.

Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 22 yıldır süren komplonun bugün tecritle devam ettiğini ifade etti. Komplonun uluslararası zeminin olduğunu söyleyen Akdeniz, 4 parça Kürdistan'da yaşananların komplonun devamı olduğunu belirtti. 

AKP, MHP ve Ergenekon iktidarının, Kürt halkının kazanımlarına saldırarak bu komplonun devamını sağladığını kaydeden Aydeniz, "2013-2015 süreçlerinde Türkiye'de Kürt sorunun demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi için Abdullah Öcalan'ın barışta ısrarı, barış için harcadığı emeği hepimiz gördük. O günden bu güne Türkiye'de ekonomik krizin, toplumsal krizin, içte ve dıştaki siyasal krizin hat safhaya ulaştığını görüyoruz. Bu krizin tam sebebi İmralı'da işkence sistemiyle devam eden tecrittir. Bugün tecrit kadın katliamlarıyla, Kürtlerin katledilmesiyle, ekonomik krizle, Kürt halkının iradesine yönelen kayyım politikasıyla devam ediyor. Kürtler tüm saldırılara rağmen mücadelelerine devam ediyor. 9 Ekim vesilesiyle uluslararası komplonun tecritle devam ediyor. İmralı'nın kapısının açılması demokrasinin önünün açılmasıdır. Daha önceki iktidarlar gibi, iktidar tecritle kendi bitmişliğini ve sonunu hazırlıyorlar. Tecrit kırılana kadar mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de bulundukları alanın abluka altına alınmasına işaret ederek, "Türkiye'de tecridin ne anlama geldiğini işte bu meydanda görüyoruz" dedi. Tecridin demokratik siyaset ve direnişi çevrelediğini belirten Temel, "Halkı, Sayın Öcalan'ın yolundan döndürüp susturmak istiyorlar. Tecridin anlamı Kürt düşmanlığıdır. Eğer bugün İmralı'da tecrit devam ederse, bu düşmanlık Kürdistan'ın dört parçasına yayılır. İmralı'da bir millet, halk tecride alınmıştır. Bugün yine Amed meydanından sesleniyoruz; Kürt halkı, vicdan sahibi insanlar, Türkiye'deki halkların kardeşliğine inanan insanlar, gelin birlikte İmralı'daki tecridi kıralım. Sayın Öcalan'ın özgürlüğü Türkiye'deki halkaların özgürlüğüdür. Öcalan'a uygulanan tecrit Kürt halkı başta olmak üzere Türkiye'deki bütün halklara uygulanan bir tecrittir. Eğer Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kırılırsa; özgürlük, kardeşlik ve demokrasinin sesi yükselecek. 2013'ten 2015'e kadar Türkiye'nin her yerinde İmralı'daki barış sesi yükseliyordu. 9 Ekim 1998'den bu yana Sayın Öcalan'ın sesi yükseldi, Türkiye'de barış, özgürlük, demokrasi ve kardeşliğin sesi yükselmeye başladı. Düşmanlık, faşizm, baskı ve zora dayalı bir yaşam süregelmekte, bugün tecridi kıracak olan AKP ve MHP hükümetini değil Kürtlerdir, Türkiye'deki Kürt dostlarıdır. Ölümlerin yaşanmaması için tecridin kaldırılması şarttır. Bu meydanda gördüğümüz zulmün sonlanması için Tecrit kaldırılmalıdır. Bu vesileyle diyoruz; tecrit çatışmadır, ölümdür. Tecridin kırılması ise kardeşlik ve barıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardında kitle, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

URFA
HDP Urfa İl Örgütü, parti binası önünde yaptığı açıkalmaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı okuyan HDP Hilvan İlçe Eşbaşkanı Newroz Karakeçili, 9 Ekim'in Öcalan şahsında başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının ortak geleceğine dönük yapılan büyük bir müdahalenin başlangıcı olduğunu vurguladı.

"Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasıyla başlayan girişimin bölgesel ve uluslararası güçlerin Ortadoğu'ya yönelik müdahalelerinin bir aracı olarak hayata geçirildiğini" belirten Karakeçili, şöyle devam etti: "Hem Türkiye, hem de Ortadoğu halklarına kurulan bu uluslararası tuzakla, Türk ve Kürt halkları karşı karşıya getirilerek bir iç savaşın fitili ateşlenmek istendi. Bölgeyi büyük ve yıllara yayılacak bir savaş ve çatışma alanına çevirmek isteyen bu güçlerin planlarına karşı Öcalan, İmralı'da sergilediği duruş ile hedeflenen bu kirli ve tehlikeli teşebbüsü boşa çıkarmış, emperyalist güçlerin Türkiye halklarının yoluna bıraktığı bu kapandan ancak Demokratik Cumhuriyet ve ortak yaşam ile kurtulabileceğimizin çabasını ortaya koymuştur."

Sürecin ağırlaştırılmış tecrit ile devam ettiğini dile getiren Karakeçili, "Öcalan İmralı'da ağır tecrit koşullarında Türk ve Kürt halklarının ortak geleceğini ve birlikte yaşamını inşa etme çabasından hiç taviz vermeyerek bu uluslararası plana karşı tarihi bir duruş ortaya koydu. Öcalan hem bu plana hem de tecride karşı; farklılıkları esas alan, gücünü buradan alan ve bununla can kayıplarının önüne geçebilmenin yolunu gösterdi. Farklı inanç, ulus ve kültüre sahip kesimlerden oluşan bir demokratik ulus modelinin inşasını gerçekleştirmeye çalıştı. Bu çağrıya tecrit ve şiddetle karşılık verildiği için Kürt sorunu çözümsüzlüğe mahkûm edildi" ifadelerini kullandı.

Yaşanan demokrasi sorununun temelinde devletin çözümsüzlük ısrarının yattığını belirten Karakeçili, "Öcalan'a yaklaşım Kürt sorununa ve demokrasiye yaklaşımın da aynası oldu. Bu uluslararası planın 22'nci yıldönümünde mutlak tecrit devam ettirilmekte; Öcalan'ın ailesi, avukatları ile görüşmesi ve fikirlerini kamuoyu ile paylaşması hukuksuz bir şekilde engellenmektedir. Öcalan şahsında İmralı'da hayata geçirilen tecrit, bugün ülkenin tamamına yayılmakta, toplum nefessiz bırakılmak istenmektedir. İmralı'daki tecrit ile halklar nefessiz bırakılmak istenmektedir. İmralı'daki mutlak tecrit halkların çözüm umuduna karşı bir saldırıdır. Toplumu savunmasız bırakmak ve halkları karşı karşıya getirmek isteyen bu anlayışa karşı toplumu, ortak yaşamı ve Demokratik Cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz" dedi.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü önünde yapılan açıklamaya milletvekili Ebru Günay ve çok sayıda parti üyesi katıldı. Ortak açıklamayı İl Eşbaşkanı Salih Kuday okudu. Eylem alkışlarla sona erdi. 

ŞIRNAK
HDP Şırnak İl Örgütü de parti binasında açıklama yaptı. HDP il, ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri ve çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı İl Yöneticisi Zozan Aksu okudu.

BİNGÖL
HDP Bingöl İl Örgütü de, parti binası önünde açıklama gerçekleştirdi. 9 Ekim komplosu üzerinden 22 yıl geçtiğini anımsatan HDP Bingöl İl Eşbaşkanı Veysi Kaya, ortak açıklamayı okudu. 

Daha sonra HDP il binasında, "Demokrasi ve özgürlükler mücadelesinde tecritler ve komplolar" konulu panel düzenlendi.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü, çok sayıda kişinin katılımıyla parti binasında açıklama yaptı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, tüm muhaliflere, "emperyalizmin siyasal oyunlarına karşı tek yürek olup, demokratik bir Ortadoğu'nun inşası için ortak cephede buluşma" çağrısı yaptı. Karakış, "Türkiye'yi içerisine girdiği dar boğazdan kurtarmak istiyoruz. Bunun tek bir yolu var; barışı, eşitliği ve kardeşliği tesis etmek. Başta Sayın Abdullah Öcalan olmak üzere diğer tutuklu ve hükümlüler üzerindeki tecrit ve zorun kaldırılması gerektiğine ve çözüm sürecinin tekrardan masaya yatırılması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.