3 Ekim 2024 Perşembe

Bir hasta tutsak daha katledildi

İktidarın düşman politikaları nedeniyle hasta tutsaklar tedavisi engellenerek hapishanelerde hayatını kaybediyor. İHD'nin ağır hasta tutsak listesinde yer alan Turgay Deniz, ölümün eşiğinde tahliye edildi. Ancak Deniz, yaşamını yitirdi. Deniz'in ailesi, "Bile bile ölüme gönderdiler" diye vurguladı. 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ağır hasta tutsak listesinde yer alan Turgay Deniz, hayatını kaybetti. Sol ve sağ akciğeri iflas eden Deniz'in sol akciğer solunum yoluna 12 yıldır tüp takılıydı. 

1983 Mutki doğumlu Turgay Deniz, 2018 yılında tutuklandı. Önce Maltepe 1 Nolu L Tipi Hapishanesine konuldu. Tutuklu yargılanmasına karar verilmişti, mahkemesi sürüyordu. İnsan Hakları Derneğine başvurdu ailesi. Hastaydı, İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesinden aldığı rapor tüberküloz hastalığı nedeniyle sol akciğerinin işlevsiz olduğunu, sağ akciğerinde ise lezyon olduğunu ve yaşamını ancak tüple sürdürebileceğini söylüyordu. Bir yıllık tutukluğun ardından serbest bırakıldı Deniz. Ama sonra Şubat 2021'de tekrar tutuklandı. Önce Silivri Hapishanesine konuldu, 3 ay sonra Bandırma Hapishanesine sürgün edildi. Ailesinin ısrarlı başvuruları ile Metris'e getirildi.

Deniz, bir ay önce fenalaştı, Yedikule Göğüs ve Hastalıkları Hastanesine kaldırıldı. Ailesine dahi haber verilmedi üstelik. 

Evrensel'den Meltem Akyol'a konuşan Deniz'in kardeşi Bawer Deniz, "Bir aydır hastanede, hastaneye sek etmişler, ameliyat olmuş. Bize haber bile verilmemiş. Hastane ‘şansı yok' dedikten sonra cezaevinden bizi arıyorlar. ‘Turgay Deniz hastanede, tahliye ettik' diye. Biz habersiz sevinçle hastaneye gittik, alıp eve götüreceğiz sanıyorduk, durumu ağırmış, bilmiyorduk ki" dedi. 

"Turgay'ı bile bile ölüme gönderdiler" vurgusu yapan Deniz, şöyle devam etti: "Durumu biliniyordu. Kesinleşen cezası bile yoktu. 2018'de tutukladılar, sonra bırakıldı. Rahatladı içimiz biraz, tedavisini yaparız dedik. Dışarıda da rahat vermediler, tehdit ediliyordu. Ama yine de dışarıdaydı. Tutukladılar, bir de oradan oraya sürgün ettiler. Bandırma Cezaevine sürgün edilirken anneme, ‘Anne, beni bile bile ölüme gönderiyorlar' demişti. Öyle yaptılar. Doktorlar bize dün ‘gelin son kez görün' demişti, enfeksiyon yayılmış vücudunun her tarafına artık. Yaşatmak için çok uğraştılar."