24 Kasım 2024 Pazar

Bir garip kadın gazetesi: Gazete Kadına Dair

Her gün erkekler tarafından katledilen 5 kadını görmeden, tacize ve tecavüze uğarayan kadınlar gerçeğinin üstünden atlayarak, ucuz emek sömürüsü ile erkek egemen kapitalizmin çarklarında yok olan hayatlara söz söylemeden çıkacak kadın gazetesinin zaten yazarlarının çoğu da erkek.
Kadınlar hayatın her alanında olduğu gibi basın yayın alanında da yüzyıllardır var olma mücadelesi veriyor. Kadın muhabirlerin yaşadığı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasından tutalım da kadın bakış açısıyla yazılan yazılara kadar bir dizi soruna, kadınlar kendi öz örgütlülükleri ve mücadeleleri ile çözüm buluyor.
 
Kadın okuyucu kitlesine hitaben çıkan "Gazete Kadına Dair", kendisini içinde "kadın" olan bir gazete olarak sunuyor ve 1 Mart tarihinde bayilerdeki yerini aldığını duyuruyor. Bir ilk olarak servis edilen gazete tanıtımları daha ilk falso olarak kadınların bu alanda ortaya çıkardığı koca bir birikimi yok sayıyor. Örneğin Türkiye’nin ilk kadın ajansı olan JINHA’dan ve OHAL KHK’sı ile kapatılmasından bahsetmiyor, on yıllardır çıkarılan kadın dergilerinden, aylık kadın bültenlerinden bihaber olduğundan kendini "ilk" zannediyor. Bu bile kadın gazetesi iddiasındaki bir gazetenin erkek egemen bakış açısını ortaya koyuyor.
 
Yazarlarının çoğu ve genel yayın yönetmeni erkek olan gazete hemen ardından ekliyor "Bizim tarafımızdan da "Kadın"a bakan ve ayrımı kaldırıp, sadece "İnsan" olarak inceleyen bir yayın olacak bu gazete" diyor. Kadınlar zaten aile içinde tanımlanmaya, "anne, eş, kızkardeş, sevgili" olarak bir erkek üzerinden tarif edilmeye karşı çıkıyor. Aynı şekilde kadınlar, "hepimiz insanız" adı altında bu insanlığın yarısı tarafından sömürülmeye karşı çıkarken kadını, erkeğin egemen olduğu bütnün yarısı olarak tarif etmek oldukça manidar.
 
Gazete kadına yönelik şiddet haberi yapmadan medeni hayatta başarılı ve azimli kadınların hikayelerini işlemek üzerine belirlemiş yayın çizgisini. Kadına yönelik şiddeti ve onu ortaya çıkaran erkek egemen sistemin örgütlü kurumlarını yazıp çizmeden, nasıl kadına dair bir gazete olacak elbette mümkün değil.
 
Hergün erkekler tarafından katledilen 5 kadını görmeden, tacize ve tecavüze uğarayan kadınlar gerçeğinin üstünden atlayarak, ucuz emek sömürüsü ile erkek egemen kapitalizmin çarklarında yok olan hayatlara söz söylemeden çıkacak kadın gazetesinin zaten yazarlarının çoğu da erkek.
 
Orhan Can, Celal Pir, Hüseyin Güç, Sencer Olgun, Mahmut Ali Özyön gibi isimlerin yazdığı gazete, kadın gazetesi değil erkeklerin kadını yazdığı gazete ki zaten kadınlar erkeklerin yazdığı tarihin içinde görünmez kılındığı için kendi tarihlerini kendileri yazıyor.