2 Ekim 2024 Çarşamba

Binler Newroz alanlarına akın etti

Soğuk havaya rağmen binlerce kişi pek çok kentte Newroz alanlarına akın etti.

Bu yılki Newroz kutlamaları "Dem dema serkeftinê ye / Şimdi kazanma zamanı" şiarıyla olumsuz hava koşullarına ve engellemelere rağmen büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Soğuk hava ve kar yağışına rağmen kadınlar ve gençler ulusal kıyafetleriyle Newroz alanlarına akın etti. Kutlamaların yapıldığı her yerde hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi.

MERSİN
Mersin Tırmıl Alanı'nda gerçekleştirilen ve binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasına SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun, Mersin Milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan ve Kürt siyasetçi Sırrı Sakık ile birlikte siyasi parti temsilcileri katıldı. Çözüm talebini içeren sloganların atıldığı ve halayların çekildiği kutlamada konuşan SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, AKP ve MHP ittifakının halka baskıyı, zulmü, yoksulluğu ve savaşı dayattığını ifade etti. Bu politikalara karşı tüm kesimlerin direndiğini söyleyen Yüce, Üçüncü Yol'un önemine ve ortak mücadeleye dikkat çekerek, ortak mücadeleyle bu iktidarı göndereceklerini ifade etti.

Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ise, "Şimdi birlikte kazanma zamanı. İktidarın politikalarına karşı diz çökmeyip mücadele edeceğiz. Halkın birleşik mücadelesini yükseltme zamanıdır" diye konuştu. Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, ülkede eşitlik ve barış mücadelesini yükselteceklerini belirtti. Sırrı Sakık ise konuşmasında "Sizler Newroz'u yokluktan yarattınız. Bugün milyonlar olarak kutluyoruz. Newroz kutlu olsun, Kürtlerin ulusal birliğine vesile olsun. İradenizi ve HDP'yi tanımayanlar faşisttir. HDP halktır, halk burada. Dişimizle, tırnağımızla demokrasi mücadelesi veriyoruz. Halkı baskıcı yöntemlerle çözemezsiniz. Barış masasını kuracaksınız" sözlerine yer verdi.

Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da Newroz'un dirilişin ve direnişin adı olduğunu belirterek, "Biz Kürtler 2013 yılındaki Newroz'un izinden gidiyoruz. 2013 Newroz'unda Sayın Öcalan bir deklarasyon yayınladı. Diyarbakır Newroz'unda Sayın Öcalan Kürt sorununun demokratik çözümünün nasıl olacağını dünyaya, Türkiye'ye ve bizlere izah etti. Biz Kürtler, Sayın Öcalan'ın sunduğu deklarasyonun hayata geçmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz." dedi. "Sayın Öcalan'la görüşecekler başka çareleri yok" diyen Kurtulan, Üçüncü Yolda mücadele edip bu ülkeye barışı getireceklerini kaydetti.

IĞDIR
Iğdır'da insanlar sabahın erken saatlerinden itibaren kentin 8 kilometre dışındaki Kılıçlar Alanı'na akmaya başladı. Olumsuz hava koşullarına rağmen binlerce kişinin katıldığı Iğdır'daki kutlamalara coşku hakimdi. Gençlerin yoğunluğu dikkat çekerken, kadınların kente özgü kıyafetleri kutlamaya ayrıca renk kattı. Iğdır Newroz'una köylerden de yoğun katılım oldu, alana "Dem dema serkeftinê ye" ve "Newroz pîroz be" pankartları asıldı.

Burada konuşan Iğdır Milletvekili Habip Eksik, hapishanede rehin tutulan siyasetçilerin Newroz Bayramını kutladı. Öcalan üzerinde sürdürülen tecridi, "Bu tecrit, Kürt halkına uygulanan tecrittir. İmralı'nın kapılarını açın. Sayın Öcalan barış ve özgürlük taleplerini ifade etsin" sözleriyle dile getirdi. Van Milletvekili Sezai Temelli ise, Newroz'daki coşkunun ve yoğun katılımın "Kürt halkının yenilmezliğinin göstergesi" olduğunu söyleyerek, "Kayyum atayanlar bir ülkeyi çürüttüler. Kayyum zihniyeti tüm Türkiye'yi otoriter bir sisteme sürükledi. Siyasi irademizi yaşadığımız her yerde iktidar yapacağız" şeklinde konuştu.

AĞRI
Patnos Kültür Merkezi Alanı'nda kutlanan Newroz'a Ağrı Milletvekili Abdullah Koç katıldı. Dondurucu soğuğa rağmen yüzlerce kişi bir araya geldi. Belediye, araçlarıyla kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarını açarak halkın alana gelmesini sağladı. Newroz alanına gelen Patnoslular, sahneden çalınan stranlar eşliğinde halay çekti.

KOCAELİ
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde binlerce kişi, soğuk hava ve yoğun kar yağışına rağmen Newroz ateşini coşkuyla yaktı. Gebze Mevlana Mahallesi Kapalı Pazar alanındaki Newroz kutlamasına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Parti Meclisi üyesi Selahattin Yılmaz da katıldı. Sahneye Türkçe ve Kürtçe, "Şimdi kazanma zamanı. Newroz kutlu olsun!" pankartı asılırken, alan bayraklarla donatıldı. Alanda sık sık, "Biji Newroz, Newroz piroz be" ve "Biji berxwedana zindana" sloganları atıldı.

Saatler öncesinden alana gelişler başlarken, kutlama halaylarla başladı. Ardından Newroz ateşi yakıldı. Yoğun kara rağmen binlerce yurttaşın alana gelmesiyle başlayan kutlamada, demokrasi ve devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 
 
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, tüm renklerin hakim olduğu bir coğrafyayı kazanacaklarını söyledi. Gergerlioğlu, şöyle devam etti: "Sadece cezaevlerindeki tecrit değil tüm bu ülke üzerindeki tecridi, hukuksuzluğu, mutlak surette bitireceğiz. Mutlak surette bu ülkenin önü aydınlanacak. Ekonomik olarak ülkeye getirdikleri felaket halden sonra halen kalkmışlar hukuksuzluklarına devam ediyorlar. Biz bunlara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bugün büyük bir duyarlılık gösterdiniz, tüm engellemelere rağmen kalktınız geldiniz, birlikte mücadele ettik ve tüm Kocaeli'ye, tüm Türkiye'ye tüm dünyaya baş eğmeyeceğimizi, boyun eğmeyeceğimizi, zindanlardaki tüm arkadaşlarımız ile sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz."
 
Konuşmaların ardından Newroz kutlaması MKM sanatçısı Ruken Demir'in şarkılarıyla devam etti.
 

AYDIN
Aydın'da Newroz kutlamaları kapsamında kentin 3 ilçesinde Newroz ateşleri yakıldı. Germencik, Söke, Nazilli ilçelerinde Newroz kutlamaları coşkuyla kutlandı.

Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi Newroz Mahallesi'nde yapılan Newroz kutlamasına HDP Milletvekili Kemal Bülbül katıldı. Coşkunun yüksek olduğu kutlamalarda rengarenk bir görüntü oluştu. Kutlamalara katılımı yoğun olan kadınlar yöresel kıyafetleriyle alandaki yerlerini aldı. Alanda sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamada Newroz ateşini HDP Milletvekili Kemal Bülbül yaktı.

Bülbül, "HDP'liler eşitlik, özgürlük, adalet istiyor. Pahalılığa, yoksulluğa karşı başkaldırıyor. Beslenemiyoruz, barınamıyoruz, ısınamıyoruz. Ama AKP Genel Başkanı Sarayı'nda keyfine bakıyor. Kürt halkıyla, kadınlarla, devrimcilere bu ırkçı faşist iktidarın sonunu getireceğiz. HDP halkın iradesidir" diye konuştu.

Konuşmanın ardından yerel sanatçıların ezgileri eşliğinde halay çekildi.

Söke ilçesinde ise Savuca Mahallesi'nde yüzlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. Newroz'da kadınlar, ulusal kıyafetleri ve taşıdıkları sarı, kırmızı, yeşil renkli flamalarla alanı doldurdu. Alanda "Newroz piroz bê","Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" pankartları asıldı. Sık sık, "Jîn Jîyan Azadî", " Kadın yaşam özgürlük", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. Kutlamadan saatler önce alana gelen halk halaylar çekti.

Saygı duruşunun ardından HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Dehakların zulmüne karşı Kawaların yaktığı ateşin ruhuyla bir araya geldiklerini söyledi. Deniz Poyraz'ın mirasına sahip çıkacaklarını belirten Aydemir, cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çekti. Toplumsal yaşanan kadın ve emek sömürüsüne de değinen Aydemir, antidemokratik ve kadın sömürüsü üzerine kurulu olan bir düzeni kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Zine Koçber ve yerel sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Nazilli ilçesinde de kadınlar sabahın erken saatlerinde ulusal kıyafetleriyle, kutlamaların yapıldığı alana aktı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) bayrakları ve "Dem dema serkeftine ye (Şimdi kazanma zamanı)" pankartlarıyla süslenen alanı HDK ve HDP bileşenlerinin yanı sıra yüzlerce doldurdu. Saygı duruşuyla başlayan kutlamanın ardından HDP Aydın il ve Nazilli ilçe eşbaşkanları, halkın Newroz'unu kutlayarak, birlik ve dayanışma mesajları verdi. Eşbaşkanlar, Newroz ateşini Kürt ve Türk halklarının özgürlüğü için gürleştireceklerini vurguladı.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Newroz'un kışı uzatmak isteyenlere karşı mücadele etme ve direniş günü olduğunu vurguladı. Kerestecioğlu konuşmasına devamla şunları ekledi; "Sesimiz, Van'da, Amed'te, Ankara, İstanbul ve her yerde yükseliyor. Bizler Newroz alanlarında Kemal Kurkut'ların ve Deniz Poyrazların sesiyiz. Bu ülkede özgürce, mutluluk ve huzurla yaşanması için mücadele ediyoruz" dedi. Ülkede her gün kadınların erkekler tarafından katledildiğine dikkat çeken Kerestecioğlu, iktidarın kadın katliamlarına yönelik cezasızlık politikasına ilişkin şunları dile getirdi: "Erkek adaletiniz ve düzeniniz batsın. Bugün Türkiye'de geleceği kuracaksak, kadınlar olmadan asla bir gelecek söz konusu dahi olamaz. Amed'te ev baskınlarında gözaltına alınan kadın arkadaşlarımız sadece kadın katliamlarına ses çıkardıkları ve 8 Mart'ı kutladıkları için alıkonuldular. Kadınlar olmadan bu ülkenin geleceği de olmaz. Hatta kadınlar olmadan asla bu ülkenin parlak bir geleceği dahi olmaz. Bizler kadınların özgürce yaşayacağı bir gelecek kurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz."

HAKKARİ
Hakkari'nin Şemdinli (Şemzinan) ilçesinde Newroz kutlaması, Devlet Hastanesi kavşağında gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinde soğuk havaya aldırış etmeyen Şemdinliler, ulusal kıyafetleriyle Newroz alana akın etti. Newroz alanı polis barikatlarıyla çevrelenirken, ilçe sakinleri alana iki noktadan giriş yaptı. Girişlerin ardından Newroz saygı duruşuyla başladı. Kutlama, Barış Annelerinin yaktığı Newroz ateşiyle başladı. Çalınan müzik eşliğinde halaya duran Şemdinliler, sık sık "HDP halktır halk burada", "Biji Serok Apo", "Jin jiyan azadî" sloganlarına alkış ve zılgıtlar eşlik etti.

Çekilen halayların ardından konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede konuştu. Dede, "Newroz Kürt halkının, bütün dünya halklarına armağan ettiği özgürlük ve direniş meşalesidir. Kawa'ların yaktığı Newroz ateşi, hala Şemzinan'da, Kürdistan'ın göbeğinde diri ve canlıdır. Mazlumların başkaldırı simgesi olan Newroz demokratik, özgür bir yaşamın en açık ve en net göstergesidir. Bugün dünyanın her yerinde, herhangi bir noktasında bir Kürt yaşıyorsa, mutlaka bu Newroz ateşini yakmıştır. Bugün Newroz'u alanlarda kutlayabiliyorsak, Rahşanların, Zekiyelerin, Kawalaşan Mazlumların sayesindedir" dedi.

Konuşmalar sık sık "Şehit namirin" sloganlarıyla bölündü. Dede, "Savaşla, çatışmayla iktidarının korumaya çalışanlar şunu çok iyi bilsinler ki barışta ısrar eden bir Kürt halkı var. Demokratik güçleri var. Ortadoğu üzerinde savaşın son bulması, çatışmaların son bulması, ekonomik ambargoların son bulması için yegane, tek çözüm merkezi Sayın Abdullah Öcalan'dır. Bizler bunun deneyimini 2013 ve 2015 tarihlerinde net bir şekilde yaşadık. Ortadoğu'ya barış gelecekse, çatışmalar duracaksa, müzakereye oturulacaksa, bir an önce İmralı'da Sayın Abdullah Öcalan ile görüşme sağlanmalıdır. Sayın Öcalan sıradan bir kişi değildir. Sayın Öcalan milyonların iradesidir. Sayın Öcalan politik bir liderdir. Bir an önce tecrit kalkmalı, fikirleri gibi kendisi de özgür olmalıdır. Bunun başka yolu yoktur. Tek anahtar Sayın Öcalan'dır" diye konuştu.

Ardından yerel sanatçıların ezgileriyle Newroz kutlaması halaylarla devam etti.