3 Ekim 2024 Perşembe

Bingöl'de 50 kurumdan ortak açıklama: Av cinayetlerine 'dur' diyelim

Peri Vadisi'nin içinde yer aldığı birçok bölgede avlanma ihalelerinin açılması sonucu dağ keçilerinin katledilmesine tepkiler sürüyor. Bingöl'de 50'ye yakın federasyon ve yöre derneği, dağ keçilerinin katledilmesinin durdurulması için çağrı yaptı.

Peri Vadisi'nin içinde yer aldığı birçok bölgede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından avlanma ihalelerinin açılması sonucu avcılık adı altında dağ keçilerinin katledilmesi tepkilere rağmen sürüyor.

Konuya dair Bingöl Sosyal Yardımlaşma Dernekleri Federasyonu (BİNDER- FED), Bingöl Dernekleri Federasyonu (BİN-FED), Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültür Derneği'nin (KAYY-DER) de aralarında olduğu 50'ye yakın yöre derneği ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, Bingöl'ün ilçelerinde ve civar ilçelerde yaşayan yaban hayvanlarından 7 çengel boynuzlu dağ keçisinin ve 7 yaban keçisinin, Tarım ve Orman Bakanlığı avlanma ihale duyurularından avlanacağının öğrenilmesinin ardından ortaya çıkan duyarlılık sonucu sürecin ertelendiğinin aktarıldı.

Açıklamada "9 Aralık günü, Kiğı İlçesine bağlı Selenk bölgesinde, doğa aktivisti bir arkadaşımız, dağ keçisi avlandığını görüntüleyerek kanıtlamıştır. Jandarmaya yaptığı ihbar sonucunda kendisine, izinli avlanıldığını ve 3 dağ keçisinin daha avlanacağının bilgisi verilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı avlak saha bilgilerinde bu bilgileri görmek mümkündür. Yöremizde Çakal ve Tilki haricinde, kanatlılar başta olmak üzere her türden yaban hayvanın avlanabileceği kayıtlıdır" denildi.

Yapılan baraj ve HES'lerden sonra, bölgenin iklim ve yaban demografisinin değiştiğinin altı çizilen açıklamada "Zaten yaban hayvanlarının geçiş güzergâhları HES'lerle kesildiğinden, dağ keçileri başta olmak üzere, birçok yaban suda karşı kıyıya geçmeye çabalarken can vermektedir. Unutulmamalıdır ki doğal yaşamın sonu, hepimizin, tüm canlıların sonu olacaktır. Yöremiz ekolojisine geri dönülmez zararlar verildi. Bırakalım bari yaşayabilenler yaşasın. Av turizminden üç kuruş gelir elde edeceğiz denerek, ellerinde barut izi olan birileri bu kanlı sporu yapabilsin diye, kutsalımız olan, Peri Vadisi'nin gerçek sahipleri olan hayvanlarımıza dokunulmasın. Tüm duyarlı STK'ları bu katliama “DUR” demeye çağırıyor, yetkilileri duyarlılığa davet ediyoruz" diye belirtildi.