6 Ekim 2024 Pazar

Beştaş: Sınır ötesi operasyon vatandaş gerçeği öğrenmesin diye

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili Beştaş, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarla halkın gerçekleri öğrenmesini engellemeye çalıştığını kaydetti. Beştaş, çözümün Türkiye siyasetinde olduğunu kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Beştaş, Türkiye'nin Zap, Metîna ve Avaşîn'e yönelik başlattığı sınır ötesi operasyona ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Bu, vatandaşın gerçekleri öğrenmesinin engellenmesine dönük bir algı operasyonu. Şu anda 24 Nisan'da bir sınır ötesi operasyon duyurusu yapıldı. Irak Kürdistan bölgesine kara ve hava operasyonları yapılıyor. Bu operasyonlar yeni mi? Yıllardır, 10 yıllardır bu sınır ötesi operasyonlar devam ediyor. 100 yıllık Türkiye tarihinde görünmez kılınmak istenen asimilasyon, inkar, imha katliama başvurulan ve her meselenin altında çıkan sorunun adı Kürt sorunudur. Adı konulmadan ülkenin 4'te bir nüfusunun yerleşik bir halk olarak, kurucu bir halk olarak yaşama isteğini görmezden gelen iktidarlar tarihte yerini aldı. Şu anda yoklar. Bu iktidar da aynı yolu devam etmekte kararlı."

İktidarın kendi bekası için savaş politikalarını sürdürdüğünün altını çizen Beştaş,Kürt sorununda diyalog ve müzakere dışında bir seçenek olmadığını dile getirdi. Savaş ve inkar politikasına yönelik tutumun bir diğer yanının PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit olduğunu belirten Beştaş, "Bu politikalarla halkı karşı karşıya getiremediler. Tecrit, Kürt sorunu, sınır ötesi operasyonlar, savaş politikası, aslında Türkiye'yi tam olarak tıkatma, demokrasinin ve tartışmanın önünü kapatma amaçlıdır. Ama biz HDP olarak bu ezberlere dur demek istiyoruz. Kürtlerin bu ülkede kendileri için istedikleri tek şey, Türkiye halkları ile eşit ve özgür şartlarda birlikte yaşamaktır. Bunun yolu da demokratik siyasettedir, müzakerede ve diyalogdadır. Aksi halde acı çekmeye devam edeceğiz. Çözüm Türkiye'nin içindedir sınır ötesinde değildir. Türkiye siyasetindedir" diye konuştu.