2 Ekim 2024 Çarşamba

Beştaş: Kamu düzenini milyonlarca yurttaşın dilini yasaklamak bozar

İstanbul'da Kürtçe tiyatro oyunun 'kamu düzenini bozacağı' gerekçesiyle yasaklanmasına tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Beştaş "Milyonlarca insanın, yurttaşın diliyle tiyatro yapılması kamu düzenini bozacakmış. Hayır. Kamu düzenini milyonlarca yurttaşın dilini yasaklamak bozar" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Dario Fo'nun oyunu 'Bêrû' (Yüzsüz) oyununun Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından "Kamu esenliğinin ve İlçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin sağlanması" gerekçesiyle yasaklanmasına tepki gösterdi.

Beştaş, "Genel kamu düzenini bozacakmış. Milyonlarca insanın, yurttaşın, Kürt'ün diliyle tiyatro yapılması kamu düzenini bozacakmış. Hayır. Kamu düzenini milyonlarca yurttaşın dilini yasaklamak bozar. Bu düşman hukukunu bile aşan bir meseledir. İngilizce, Fransızca, Arapça ve başka dillerde tiyatro sergilenebilir ama Kürtçe sergilenemez yaklaşımını şiddetle reddediyoruz" diye konuştu.