3 Ekim 2024 Perşembe

Beştaş: Bu kadar kolay kaçamazlar, hesap verecekler

Albayrak'ın istifasının iktidarın iflas ve çöküşünün itirafı olduğunu belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Bu kadar kolay kaçamazlar, hesap verecekler" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Beştaş, işçilerin ve sendikaların karşı çıktığı ve esnek çalışmayı düzenleyen torba yasa teklifinde yaşanan gelişmeleri aktardı. Esnek çalışmayı getiren düzenlemelerin, muhalefetin ortaklaşmasıyla olumlu düzenlemelere dönüştüğünü belirten Beştaş, "İktidar tarafından düzenlenen torba kanunlara karşı bize bir yol haritası çıkardı. Kamuoyunun, sendikaların, muhalefetin ortaklaşa yapacakları bir muhalefetle saraydan gelecek kanunların geçmeyeceğini bize gösterdi. 21. Madde değişti. 33. maddede 25 yaş ve 55 yaş üstü emekçilere esnek çalışma dayatılıyordu. 24 ve 25. maddeler çıkarıldı 40. madde çıkarıldı. Emek mücadelesi birleştirildi, iktidara geri adım attırdı. Emekçilere muhalefete hepimize hayırlı olsun. Bundan sonra alanda ve her alanda emekçilerle birlikte mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

'HALKI YERLİ İMF'YE MUHTAÇ ETTİLER'
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın istifasını değerlendiren Beştaş, şunları söyledi: "Erdoğan kamuoyuna bir kere konuştu. Ne yaptı, Berat Albayrak'a teşekkür etti. Doları 8'in üzerine çıkardığı için teşekkür etti. Ortada ciddi bir çelişki var. Eğer affediyorsanız affetmek için bir kötü pratik vardır. Bu konuda kamuoyunun aydınlatılmaya ihtiyacı vardır. Bir de Erdoğan uzun uzun ekonomi dersi verdi. Ekonominin nasıl düzeleceğini, neler yapılacağını anlattı. Her şeyin başkanı her konunun bakanı Erdoğan zaten kendisi tarafından yönetiliyor. Bugün bir kez daha bunu ilan etti. Bir kere özerk bir kurum olan Merkez Bankası'nı 'merkez bankamız' diyerek ilan etti. Ayrıca şunu söylemişti çok yakın dönemde 'IMF'ye çok şükür muhtaç değiliz' demişti, Erdoğan IMF'ye muhtaç olmasa bile yerli bir IMF yaratıldı. Halkı yerli IMF'ye mecbur ettiler. Şu anda milyonlarca insan borç kıskacında. Bunun sorumlusu da saray iktidarı ve Erdoğan'ın kendisidir."

'BU KADAR KOLAY KAÇAMAZLAR, HESAP VERECEKLER'
Beştaş, Albayrak'ın sosyal medya hesabı Instagram'dan istifasını "sorumsuz ve ciddiyetsiz" bir şekilde duyurmasının, iflas ve çöküşün itirafı olduğunu söyledi. Beştaş, "'Seçimle geldik' diye övünüyorlar ya seçimle gelip Twitter ve yeni bir model Instagram'dan kaçıyorlar buldukları yeni modelle. Bu kadar kolay kaçış olmaz, bu kadar kolay kaçamazlar. Bir demokrasi kırıntısı varsa halka hesap vermeleri gerekiyor. Parlamentoya ve en önemlisi yargıya hesap vermeleri gerekiyor. Siyasetçilerin en önemli yargılanma yeri sandıklardır. Halk ilk kurulacak sandıkta bunun hesabını sandıklarda soracaktır. Bunun hesabını hem AKP genel başkanının hem de diğer yetkililerin vermesi gerekiyor" dedi.

'2021 BÜTÇESİNİN MEŞRUİYETİ KALMAMIŞTIR'
2021 yılı bütçesinin meşruiyetinin kalmadığını vurgulayan Beştaş, "Plan ve Bütçe Komisyonu tarihinde ilk defa bütçe görüşmelerin tam ortasında komisyon başkanı aniden Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Henüz Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri başkan belli değilken onlarca AKP'li Cevdet Yılmaz'ı tebrik etti, sosyal medyadan tebrik etti. İşte devletin geldiği nokta bu. Bakan istifa ediyor, 28 saat açıklanmıyor, Plan ve Bütçe Komisyonu başkanı değiştiriliyor, komisyon üyelerine haber vermiyor. Üstelik eski bakanın içinde olduğu ekibin hazırladığı bütçe şu anda komisyonda görüştürülmeye devam ediliyor. Her şeyden önce bu bütçe tasarısı meşruiyetini tamamıyla yitirmiştir, bu bütçe kadüktür artık" şeklinde konuştu.

AKP'nin yönetemediğini belirten Beştaş, "Talebimiz çok nettir. 2021 yılı bütçesi tekrar düzenlenerek yeni Hazine ve Maliye Bakanıyla, yeni atamalarla birlikte değerlendirilmesini ve tekrar Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirildikten sonra Genel Kurul'a getirilmesini istiyoruz. Bu bir zorunluluktur. Kadük olan bir bütçenin görüşülmesinin devam etmesi kabul edilemezdir" dedi. Ekonomi tablosunun vahim olduğunu söyleyen Beştaş, "Bu iktidar yönetemiyor, çökmüştür" diye belirtti.

İktidarın pandemi sürecini de yönetemediğini belirten Beştaş, "Ekonomideki yalanlar ne ise pandemi sürecinin yönetilmesinde de aynı yalanlar devam ediyor" dedi. Beştaş, sokağa çıkma yasaklarının bir tedbir olmadığını da belirtti.

24 Temmuz 2015'ten 2019 yılının Aralık ayına kadar HDP'ye yapılan operasyonlarda 15 bin 530 kişinin gözaltına alındığını, aralarında eş genel başkanların da olduğu 3 bin 661 kişi tutuklandığını hatırlatan Beştaş, HDP başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yönelik siyasi soykırım operasyonlarının sürdüğünü söyledi.

Beştaş, konuşmasını şöyle tamamladı: "HDP onların iktidarını sarsan ana muhalefet partisi görevini o kadar iyi yürütüyor ki, onların maskelerini o kadar iyi indiriyor ki, gerçekleri o kadar iyi anlatıyor ki bu operasyonları yaparak bizi düşüreceklerini sanıyorlar ama kötü haber vereyim. Vallahi onlar saldırdıkça biz zayıflamıyoruz, güçleniyoruz. Oyumuz da artıyor, etrafımızdaki güçler de artıyor, yolumuza daha emin adımlarla yürüyoruz. Ama onlar bize vurdukça Twitter'dan Instagram'dan çokça istifa haberleri alacaklar, çokça bir birlerine düşecekler."