2 Ekim 2024 Çarşamba

Beşiktaş'ta İsrail'e boykot çağrısı 

Beşiktaş'ta eylem yapan BDS Türkiye, siyonist İsrail ile Türkiye'nin "normalleşme" görüşmelerini protesto etti. Eylemde siyonist İsrail'e karşı ekonomik, askeri ve siyasi boykot çağrısı yapıldı. 

BDS Türkiye, İsrail Cumhurbaşkanı Yitznak Herzog'un 9-10 Mart'ta Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret ve İsrail ile yapılacak yeni anlaşmalara karşı Beşiktaş İskele Meydanı'nda eylem yapıldı. "Apartheid ve işgal normalleştirilemez" yazılı pankartın açıldığı eylemde Filistin halkıyla dayanışmak için İsrail'e yönelik boykot çağrılarının olduğu dövizler taşındı. 

Eyleme destek veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm kısa bir konuşma yaptı. İsrail devletiyle Türkiye'nin "normalleşme" adımlarını doğru bulmadıklarının altını çizen Gülüm, siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik baskı politikalarını, zulmü ve katliamlarını hatırlattı. 

Gülüm, "Normalleşme değil İsrail devletine yönelik yaptırım bekliyoruz, boykot edilmesini bekliyoruz. Askeri ve siyasal, ekonomik ilişkilerin kesilmesini istiyoruz. Filistin halkına verilecek en büyük destek Türkiye cephesinden boykottur. Tüm halkımızı Filistin halkının yanında olmaya çağırıyoruz. Filistin'e özgürlük İsrail'e boykot" dedi. 

Basın metnini okuyan Ümit Doğru, "Devlet" olma iddiasındaki apartheid rejimi İsrail'in, süregiden işgalini genişletmek ve Filistin halkını bir araya gelemeyecek şekilde parçalamak amacıyla resmi sınırlarını bile açıklamaktan kaçındığını ve bu dünyadaki tek örnek olduğunun altını çizdi.

Filistin'in tüm yer altı ve yerüstü kaynakları yağmalanırken, aşırılıkçı Yahudilerin yerleştirileceği konutlar inşa etmek için binlerce Filistinlinin evi yıkılıp zeytin ağaçları sökülürken, "idari gözetim" uygulamasıyla, hiçbir suçlama olmadan Filistinliler işgal hapishanelerinde yıllarca esir tutulurken Türkiye devletinin İsrail'i en üst düzeyde ağırlayacak olmasının İsrail'in her alanda boykot ve tecrit edilmesi çağrısına kulağını tıkadığı anlamı taşıyacağına dikkat çeken Doğru, "İşgal devleti İsrail, başta Filistin olmak üzere tüm coğrafyamızda barış ve istikrarın önündeki en tehlikeli engeldir. Bu oluşumla yapılacak her anlaşma, bu güce meşruiyet kazandıracak ve bölgemizdeki barış imkanını tehdit etme kapasitesini arttıracaktır" ifadelerini kullandı. 

Doğru, şöyle devam etti: "Türkiye'de yaşayan Filistin dostu tüm kişi, kurum, sendika, örgüt ve partileri Filistin halkının İsrail'e boykot çağrısını desteklemeye ve taleplerini haykırmaya davet ediyoruz; Filistin'deki işgal bitirilinceye dek, Filistin halkına uygulanan ayrımcılık son buluncaya dek, Filistinli mülteciler yurtlarına dönünceye dek, İsrail'le tüm askeri, ticari, diplomatik, akademik, kültürel ilişkiler kesilsin."

Eylem, "Nehirden denize özgür Filistin" ve "Her yer Filistin her yer direniş" sloganlarıyla sona erdi.