2 Ekim 2024 Çarşamba

Berkin Elvan mezarı başında anıldı

Gezi ayaklanması sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle katledilen Berkin Elvan, ölümünün 8'inci yılında mezarı başında anıldı. Anne Gülsüm Elvan, hiçbir çocuk ölmesin diye mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Gezi ayaklanması döneminde Okmeydanı'nda 16 Haziran 2013 tarihinde yapılan eylemde polis Fatih Dalgalı'nın hedef alarak attığı gaz fişeğiyle yaralanan ve aylarca komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014'te hayatını kaybeden Berkin Elvan, katledilişinin 8'inci yılında Feriköy'de bulunan mezarı başında anıldı.

Yoğun kar yağışına rağmen kitlesel geçen anmaya Berkin'in anne Gülsüm ve babası Sami Elvan'ın yanı sıra ailenin avukatları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

'ÖLÜME KARŞI YAŞAM, SAVAŞA KARŞI BARIŞ DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Saygı duruşuyla başlayan anmada anne Gülsüm Elvan, "Tam 8 yıl oldu ve yine buradayız. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Anayasayı tanımayana, adaleti tanımayana biz tanıştırırız" dedi.

Elvan, polis çocuklarının utanarak yanına geldiğini anlatarak, "Beni görüp ağlayan o çocuklar soracak Berkin'in hesabını. O savcıların, hakimlerin çocukları soracak bunun hesabını. Biz yine de ölüme karşı yaşam, savaşa karşı barış demeye devam edeceğiz. Hiçbir çocuk ölmesin diye mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'ÇOCUĞUMUZU VURANLAR DIŞARIDA, BİZ YARGILANIYORUZ'
8 yıldır adalet aradıklarını söyleyen Sami Elvan ise, polis Fatih Dalgalı'nın başta müebbet hapisle cezalandırılmasına rağmen şu an dışarda olduğuna dikkat çekti. Elvan, "Bizim çocuğumuzu vuranlar içerde değil ama eşim ve ben hakaretten yargılanıyoruz. Bizim mücadelemiz bütün çocuklar adına. Çocuğumuzun vurulması için emir veren herkesin yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Aile avukatı Çiğdem Akbulut da, davanın sadece yurtdışı yasağıyla sonlandırıldığına işaret ederek, hesap sormaya devam edeceklerini kaydetti. Fatih Dalgalı'nın hala polisliğe devam ettiğine vurgu yapan Akbulut, "Sadece sanık polis değil, dönemin valisi, il emniyet müdürü, İçişleri Bakanı ve dönemin 'emri ben verdim' demekten utanmayan Başbakanı da, Berkin ve tüm Gezi çocuklarını öldürmüş olmanın sorumluluğu ile yargılanana kadar biz mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından Berkin'in mezarına karanfiller bırakıldı. Anma, Grup Yorum'un "Uyan Berkin" şarkısı ve "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Berkin'e sözümüz devrim olacak", "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganlarıyla son buldu.