3 Ekim 2024 Perşembe

Berkin Elvan davası, savcının Covid-19'a yakalanması nedeniyle ertelendi

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili duruşma, savcının koronavirüse yakalanması nedeniyle 29 Ocak'a ertelendi. Duruşmanın ardından söz alan Avukat Atalay, davaya yönelik müdahalelere dikkat çekti ve davanın peşini asla bırakmayacaklarını kaydetti. Anne Elvan ise Erdoğan'a şunları söyledi: "Benden çocuğumu aldın bari adaleti ver."

Gezi direnişi sırasında İstanbul Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeği ile katledilen Berkin Elvan'ın davasının 18. duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme Başkanı Caner Rüzgar geçtiğimiz hafta HSK kararıyla Yargıtay'a atandığı için onun yerine heyetin üyelerinden biri mahkeme başkanlığına getirildi. Duruşma savcısı Covid-19 olması nedeniyle izinde olduğu için duruşmaya başka bir savcı baktı.

Duruşmada söz alan Avukat Can Atalay, davanın başından beri dosyaya bakan mahkeme başkanının Yargıtay'a atanmasının dosyaya açık bir müdahale olduğunu söyledi. Atalay, "Bizce dosyaya açık bir yürütme müdahalesi söz konusudur. Dosya karar aşamasına gelmişken, tüm tanıkları dinleyen, delillerin toplanmasına başkanlık eden mahkeme başkanın Yargıtay'a gönderilmesi dosyaya açık bir müdahale değildir de nedir?" dedi.

Atalay ardından şunları söyledi: "Adil yargılamanın görüntüde dahi olabilmesi, burada adil yargılama yapılıyor mu kuşkusunu ortadan kaldırılması için kamu idaresinin üzerine düşeni yapması gerekir. Bu dosyaya yürütme ve İçişleri Bakanlığı en başından itibaren müdahale etmiştir."

Mahkeme başkanı bu aşamada esas hakkındaki mütalaanın verilmeyeceğini belirterek duruşmayı 29 Ocak 2021 saat 10.30'a erteledi.

ATALAY: HİÇBİR AYAK OYUNUNA PABUK BIRAKMADIK, BIRAKMAYIZ
Duruşmanın ardından adliye önünde kısa bir açıklama yapıldı. Davaya yönelik müdahalelere dikkat çeken Avukat Can Atalay, "İçişleri Bakanlığı görevlendiriyor, biz söylemiyoruz sanık avukatları söylüyor. Olmadık müdahaleler yapılıyor, hepiniz televizyon ekranlarından izlediniz. Biz açız ama adalete açız. Sami abi söyledi, biz adalete açız. Türkiye'nin dört bir yanında insanlar adalete aç. Biz bu davanın peşindeyiz. Hiçbir ayak oyununa pabuç bırakmadık bundan sonra da bırakmayız. Adalet istiyoruz adaleti kazanacağız. 29 Ocak 2021 sabah saat 10:30'da başka hiçbir çağrıya, söze gerek olmadan herkesi buraya bekliyoruz."

GÜLSÜM ELVAN: ERDOĞAN, ÇOCUĞUMU ÇALDIN BARİ ADALETİ VER
Anne Gülsüm Elvan ise şu ifadeleri kullandı: "Ben adalet istiyorum, yargılansın istiyorum. Recep Tayyip Erdoğan benden çocuğumu aldın, bari adaleti ver cezayı ver. Yeter artık ben adalet istiyorum."

Eylem, "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Berkin Elvan onurumuzdur" sloganları ile sona erdi.