3 Ekim 2024 Perşembe

Belçika'da Mawda'yı katleden polisin davası 23 Kasım'da 

Belçika'da 2 yaşındaki Mawda'yı katleden polislerin yargılanmasına 23 Kasım'da başlanacak. Mawda için "adalet" isteyen Belçikalı devrimcilerin yürüttüğü kampanya sonucunda, çok sayıda sanatçı, "Mawda için adalet" isteyen mesajlar paylaştı.

Suriyeli Kürt bir ailenin çocuğu olan 2 yaşındaki Mawda, Belçika polisi tarafından ateşli silahla katledilmişti.  2018 yılının 17 Mayıs'ı 18 Mayıs'a bağlayan gece, polis, içinde mültecilerin bulunduğu bir aracı takibe almış, minübüs durmadığı gerekçesiyle ateş açmıştı.

Mons kentinde gerçekleşen olayda, 2 yaşındaki Mawda başından vurularak katledildi. 

Mawda'nın ölümüne sebebiyet veren polis hakkında "kasten öldürmekten" dava açıldı. Dava, 23 Kasım'da Mons'ta başlayacak. 

Uzunca bir süredir "Mawda için adalet" sloganıyla çalışma yürüten Belçikalı antifaşistler, duruşma öncesinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.  Kampanyaya ünlü sanatçılar da destek verdi. 

Pink Floyd grubunun solisti ve basgitaristi İngiliz müzisyen ve besteci George Roger Waters, Twitter üzerinde iki dakikalık bir görüntülü mesaj paylaştı. Waters, "Ses çıkarın. Bir çocuğun ölümünün hasır altı edilmesine izin vermeyin. Savaşın vurduğu bir ülkede doğmuş olması onun hatası değildir. Yüreğim o ve ailesi için parçalanıyor" dedi.

 İngiliz yönetmen Ken Loach da görüntülü bir mesajla "Mawda için adalet" mücadelesine destek verdi.  Loach'un mesajı şöyle:  
"Mawda'nın Belçika polisi tarafından vurularak öldürüldüğü açık. Bu, Mawda, ailesi ve bazılarımızın hayal bile edemeyeceği daha büyük bir tehlikeden kaçmak için kendilerini bu kadar tehlikeye atan herkes için bir dayanışma mesajıdır."

Tiyatro oyuncusu David Murgia, aktör Yannick Renier ve yazar Thomas Lavachery de yayınladıkları görüntülü mesajlarla, Mawda'nın ailesine destek verdi.