6 Ekim 2024 Pazar

BEKSAV'dan 1 Mayıs açıklaması: Tarihi yazan direnenler mutlaka kazanacak

1 Mayıs'a ilişkin açıklama yapan BEKSAV, tarihin direnenlerin ve mücadele edenlerin tarihi olduğunun altını çizdi ve mutlaka direnenlerin kazanacağını vurguladı. 

Bilim EğitimEstetik Kültür Sanat Araştırma Vakfı (BEKSAV) 1 Mayıs'a ilişkin yaptığı açıklamada, tarihin sınıflı toplumların tarihi olduğunu kaydetti. 

BEKSAV, "Yani bugün içinde yaşadığımız kapitalist sistemde, tarihin çarkını döndüren, burjuvazi ve işçi sınıfı arasındaki uzlaşmaz karşıtlıkların doğurduğu ezeli savaşımdır. Zulüm çarkı döndükçe dinmek bilmeyen bir savaşım; yoksulluğun, emperyalist barbarlığın, psikolojik bunalımların, yabancılaşmanın, ekolojik talanın, cins katliamının, kültürel asimilasyonun ve burjuva bilimin insanlığın yıkımına giriştiği savaşta Spartacüs'leşen kölelerin, serflerin, işçi ve emekçilerin evrensel sınıf mücadelesinin tarihi" dedi. 

Yoksulluğun doğurduğu çaresizlikten intihar edenlerin,  asgari ücretle yok pahasına çalışanların, emekli maaşıyla geçinemeyenlerin, kendilerinden bir parça olan enstrümanlarını satan müzisyenlerin, her gün kırıma uğrayan kadınların, her an bu kırımda yok sayılan LGBTI+ların, tedavi masraflarını karşılayamadıklarından ölümü bekleyen SMA hastası çocukların, yani modern kölelerin savaşım tarihi olduğunu kaydeden BEKSAV, "Kralların, padişahların, yalılarından yaşamın güzelliğini salık verenlerin, ‘cennetten bir parça' olan cafcaflı yaşamlarının konu edindiği tarihin karşısına dikilen ezilenlerin yaşam savaşı tarihidir. 1 Mayıs bu mücadele tarihinde yeni doğacak güne döşenmiş yapı taşıdır" ifadelerini kullandı. 

BEKSAV, "Yeni yaşama gebe bu mücadele sarmalı mutlaka ama mutlaka tarihsel zaferini nihai kazanımıyla taçlandıracak ve direnenler kazanacaktır" vurgusu yaptı.