21 Eylül 2024 Cumartesi

BEKSAM'dan 25 Kasım referandumu için bilgiledirme çalışması

BEKSAM'ın İsviçre'de 25 Kasım'da yapılacak referanduma ilişkin yaptığı bilgilendirme toplantısına katılan Federal Parlamento Milletvekili Sibel Arslan, işçilerin, emekçilerin ve göçmenlerin yaşamını doğrudan etkileyecek düzenlemeye karşı referandumda "Hayır" çağrısı yaptı.
Avrupa Ezilen Göçmenler Federasyonu'da (AvEG-KON) bağlı olarak İsviçre'nin Basel kentinde çalışma yürüten BEKSAM, 25 Kasım'da yapılacak referanduma ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi.
 
Toplantıya katılan Federal Parlamento milletvekili Sibel Arslan, işçilerin, emekçilerin ve göçmenlerin yaşamını doğrudan etkileyecek düzenlemeye karşı referandumda "Hayır" çağrısı yaptı. 
 
Tasarı kabul edilirse, Sosyal Sigortalar Hukuku’nun genel hükümlerinde yapılan değişikliklerle sosyal sigortalardan finansal destek alan kişilerin mahkeme kararı olmaksızın dedektifler tarafından kameralarla gözetlenmesine izin verilecek. Bu düzenleme özel hayatın gizliliği ve dokunulmazlığı ilkesini ihlal ettiği gibi genel olarak temel hak ve hürriyetlerin de rafa kaldırılması anlamına geliyor. Öngörülen uygulamalar yer yer kriminal suç şüphelilerin araştırılmasında uygulanan metodları da aşıyor. 
 
25 Kasım’ da gerçekleştirilecek ikinci oylama ise "Kendi Kaderini Belirleme" adlı yasal düzenleme. Bu yasal düzenlemeyle yapılmak istenen İsviçre yasalarının Milletler Hukuku’na karşı öncelik taşıdığının anayasada güvence altına alınması. İlk bakışta mantıklı görünen bu öneri aslında çok tehlikeli. Çünkü bu öneri gerçekte insan haklarına ve hukuk devletinin kuvvetler ayrılığı ilkesine bir saldırıdan başka bir şey değil. 
 
Tasarının yasalaşması durumunda, İsviçre’de yaşanan hukuk davalarının AİHM’e gönderilmesi önlenebilir ve İsviçre hukuku son karar merci olabilir.
 
Federal Parlamento milletvekili Sibel Arslan, bireylerin hak ve hürriyetlerini kısıtlayan bu yasaya da "hayır" demenin çok önemli olduğunu belirterek, duyarlılık çağrısı yaptı.