3 Ekim 2024 Perşembe

Batman'dan sordular: Mehmet Şirin Maltu nerede

Batman'da 514. kez düzenlenen kayıplar eyleminde 1995 yılından bu yana akıbeti öğrenilemeyen Mehmet Şirin Maltu dosyası ele alındı. Eylemde, mücadelenin süreceği belirtildi. 

İnsan Hakları  Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınlarının Batman Gülistan Caddesi'nde, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak için devam ettiği eylem 514. haftasında. Eylemde kaybedilenlerin fotoğrafları ve "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart taşındı.

514. hafta eyleminde Ocak 1995 tarihinden bu yana kayıp olan Mehmet Şirin Maltu'nun ailesinin yıllardır sorduğu, "Mehmet Şirin Maltu nerede" sorusu yinelendi. 

İHD Batman Şubesi üyesi Şirin Seçkin basın metnin okudu. Seçkin, şu ifadeleri kullandı: "Ocak 1995 tarihinde askerler, korucular ve özel timler tarafından iki askeri panzer eşliğinde Kozluk ilçesine bağlı Zediya mezrasına gece saatlerinde baskın düzenlenir. Bu baskında Mehmet Şirin Maltu gözaltına alınır. Ailesine, ertesi gün PKK sığınaklarını ve silahlarının göstermesi gerekçesi ile köye getirdiklerinde kendisine işkence yapıldığını bundan dolayı ayakta duramayacak durumda olduğunu, hiçbir sığınak gösteremediğini ve PKK ile ilgisinin olmadığını söyler. Aynı gün tekrar karakola götürülür. Ailesi götürülürken (Cengiz adlı) Bekirhan Jandarma Karakol Komutanı ve Kozluk Jandarma Bölük Komutanı olay yerinde olduğunu belirtir. Daha sonra M. Şirin Maltu'dan bir daha haber alınamaz. Ailesinin yetkili makamlara yaptığı başvurulardan bir sonuç alınamaz.

O günden beridir aramadık yer bırakmayan aile; acılarının çok büyük olduğunu, Mehmet Şirin Maltu'nun akıbetini merak ettiklerini ve sorumluların biran önce belirlenip, faillerin adalet önünde hesap vermelerini umduklarını dile getirmektedirler. Biz insan hakları savunucuları olarak diyoruz ki; binlerce faili meçhul cinayete kurban gidenler ve kaçırılıp kaybettirilen ve bir daha geri dönemeyenler var. Bunların akıbetini araştırmak, öğrenmek ve ortaya çıkarmaktan sorumlu olan devlettir. Devleti üzerine düşen görevi yerine getirmeye çağırıyoruz."

Açıklamanın ardından bir süre yapılan oturma eylemi yapıldı.