3 Ekim 2024 Perşembe

Batman'da HDP yeni yönetimini belirledi

Batman'da binlerin katılımıyla 4. olağan kongre gerçekleşti. Kongrede, mücadelenin ve direnişin süreceğinin sözü verildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, Vural Düğün Salonu'nda 4. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. "Şimdi HDP Zamanı" şiarıyla gerçekleşen kongre salonuna, "HDP'liyiz her yerdeyiz, şimdi HDP zamanı", "Örgütlenelim, faşizmi yenelim, tecridi kıralım" ve "Genç başladık, genç başaracağız" pankartları asıldı. Salon, Garibe Gezer, Aysel Tuğluk ve Sakine Cansız posterleriyle donatıldı.

Kongreye katılım oldukça yoğun oldu. Binlerce kişi kongreye saatler kala salon önünde toplanmaya başlayarak, davul ve zurna eşliğinde halaya durdu. Kadınlar yöresel kıyafetlerle kongreye katılırken, kitle sık sık "Bijî berxwedana HDP'ê" sloganı attı.

HDP'li milletvekillerin yanı sıra, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi, CHP, Gelecek Parti ve Demokrat Parti yöneticileri de kongreye katıldı. Divan üyelerinin seçilmesinin ardından kongre, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. HDP Batman İl Eşbaşkanları Fatma Ablay ve Ömer Kulpu, katılımcılara teşekkür ederek, konuşmalarında mücadele vurgusu yaptı. 

Konuşmalar, sık sık "Bîjî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla kesildi.

'BİZİ KENDİLERİYLE KARIŞTIRIYORLAR'
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 29 yıl önce katledilen Mehmet Sincar'ı andı. Buldan, "Yine mücadele arkadaşımız Salih Özdemir'i de saygıyla anıyorum. Bu kentte yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımı faili meçhullerin kenti olan Batman'da yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızı sevgi ve saygıyla anıyorum, ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

"Bizler için mecalleri kalmamış diyenler gelsinler bu salona baksınlar, mecalimiz kalmış mı kalmamış mı görsünler" diyen Buldan, şunları söyledi: "Bizi kendileriyle karıştırıyorlar. HDP'yi, AKP ve MHP ile karıştırıyorlar, kendi mecalleri kalmadığı için halkın karşısına çıkacak yüzleri kalmadığı için HDP'yi karalamaya ve her gün HDP'yi kriminalize etmeye çalışanlar gelsin Batman'a baksın. Bu halka, bu salona baksınlar. Bizler sizlerle güçlüyüz. Gücümüzü, irademizi, kararlılığımızı, dik duruşumuzu Batman halkından alıyoruz."

'DİMDİK AYAKTA DURDUK'
Partisinin her kongresinde aynı kararlılık ve iradeyle karşılaştıklarını belirten Buldan, tüm saldırılara karış dimdik ayakta durduklarını söyledi. "Çünkü bizi ayakta tutan sizlerin iradesidir, bizi ayakta tutan halkımızın gücüdür, bizim size verdiğimiz sözdür, Selahattin'e verdiğimiz sözdür, Figen'e verdiğimiz sözdür, Gültan Kışanak, İdris Baluken, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel'e verdiğimiz sözdür. Bu söz, bu mücadele asla yere düşmeyecek! Karşımıza siyaseten çıkamayan, hukuk, yargı ve medya ve devlet gücünü arkasına alan AKP ve MHP'nin hiçbir saldırısı karşısında zerre kadar adım atmayacağızı Batman halkı karşısında bir kez daha yineliyorum, söz veriyorum bütün halkımıza" diyen Buldan,  AKP-MHP faşist iktidarını işaret ederek, "Ne yaptılarsa birlikte yaptılar dedik ya, Kürt düşmanlığını da kadın düşmanlığını da birlikte yaptılar. Bütün düşmanlıkları bu iktidar küçük ortağıyla birlikte yaptı. 90'larda, 80'lerde bu ülkede Vedat Aydınlar, Mehmet Sincarlar, Musa Anterler katledildi. Peki Batman halkı diz çöküp taviz verdi mi? Yaşananlardan dolayı evine kapandı mı, katledilenleri unuttu mu? Hayır. Biz ne Mehmet Sincar ne Vedat Aydın'ı ne Musa Anter'i ne de bu ülkede faili meçhullerle yaşamını yitirenleri asla unutmadık. Bunun cevaplarını Newroz meydanlarında verdik vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'MÜCADELEYE, DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı'da başlayan tecridin tüm ülkeye yayıldığına dikkat çeken Buldan, "Bu tecridin insanlık suçu olduğunu unutmayın. Bu insanlık suçunu asla kabul etmiyoruz. Bu insanlık suçunun bir an önce bitmesi, tecridin kaldırılması, İmralı başta olmak üzere her nerede uygulanıyorsa bu tecride bir an önce son verilmelidir" diye konuştu. 

Buldan, "Büyümeye, güçlenmeye, örgütlenmeye, mücadele etmeye, direnmeye devam deceğiz" vurgusuyla sözlerini sonlandırdı.

YENİ EŞBAŞKANLAR SEÇİLDİ
Konuşmaların ardından yeni yönetim seçildi.  Hüseyin Sarık ve Hüriyet Kaytar, yeni eşbaşkanlar oldu.