Batman'da 634. kez seslendiler: Bu hafızayı diri tutacağız
Batman'da düzenlenen 634. "kayıplar bulunsun failler nerede" eyleminde 1000. oturumunu gerçekleştiren Cumartesi Anneleri selamlandı. Eylemde, kayıplar bulunana dek mücadeleden ve hafızayı diri tutmaktan vazgeçilmeyeceği vurgulandı.
Sevdiklerinin mezarına bile sahip olamamanın acısını yaşadıklarını dile getiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları bu hafta 634. kez bir araya geldi. Cumartesi Anneleri 1000. haftasının selamlandığı eylemde, kayıp yakınlarının ömrünün adalet arayışıyla geçtiğini kaydetti.
'SUÇLARIN MEŞRULAŞTIRILMASI YENİ HAK İHLALLERİNİN YOLUNU AÇMIŞTIR'
"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ve kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemin metnini Ahmet Şiray okudu. Türkiye'de 1915'te 250 Ermeni aydınının evlerinden alıp kaybedilmesiyle başlayan gözaltında kaybetmeler tarihinin 12 Eylül askeri faşist darbesi ve 90'lı yıllarda Kürtleri ve Türkiye'deki muhalifleri hedef alan sistematik bir devlet politikasına döndüğü, sayısız insanın kamu görevlileri veya kamu adına görev yapan paramiliter unsurlar tarafından, evlerinden, işyerlerinden, sokaktan gözaltına alınarak kaybedildiğini hatırlatan Şiray, "Yakınlarını arayan ailelerin resmi makamlara yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kalmış, gözaltına alınan kişilerin varlığı inkâr edilmiştir. Hiç şüphe yok ki yaşam hakkını hedef alan zorla kaybetmelerde, devletin failleri koruyan cezasızlık politikaları, kamu görevlilerinin işlediği suçları meşrulaştırmış, yeni hak ihlallerinin yolunu açmıştır" dedi.
'BU HAFIZAYI DİRİ TUTMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
1000 haftadır "kayıplarımız nerede" diye sorduklarının altını çizen Şiray, "1000 haftadır haykırıyoruz: Vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz, asla vazgeçmeyeceğiz. Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve hak savunucuları 27 Mayıs 1995 tarihinden beri, her hafta saat 12:00'de Galatasaray Meydanı'nda toplanıyor. Galatasaray bizim ve kayıplarımızın sesi oldu. Kimi zaman engellendik, kimi zaman yasaklandık. Şiddetle, zorla dağıtıldık kimi zaman. Gözaltına alındık, yargılandık. Ama ısrarımızdan bir an için bile olsa vazgeçmedik. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimize dokunamıyoruz ama her cumartesi onların resimlerini gururla taşıyoruz. Mezarlarına çiçek koyamıyoruz, ama her cumartesi onlar için Galatasaray Meydanı'na bir karanfil bırakıyoruz. Bu gelenek kuşaktan kuşağa aktarılarak sürüp gidecek. Galatasaray Meydanı'na bakan her göz, o meydandaki her taş, devletin bu büyük utancının ve Cumartesi Annelerinin direncinin tanığıdır! 1000.haftamızda kamuoyunun karşısına tek bir taleple çıkıyoruz; kayıplarımızı istiyoruz. Karanfillerimizi Galatasaray'a değil, sevdiklerimizin mezarlarına bırakmak istiyoruz. Doğdukları, yaşadıkları topraklarda bir izleri, bir mekanları olsun istiyoruz. 1000. haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: Sevdiklerimizi bulana kadar onları aramaktan ve bu hafızayı diri tutmaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Açıklama, oturma eylemiyle sona erdi.