27 Temmuz 2024 Cumartesi

BastA heyeti DEM Parti'yi ziyaret etti

Suruç katliamı davasını takip etmek üzere İsviçre'den gelen BastA heyeti, DEM Parti'yi ziyaret etti. DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanları Gonca Yangöz ve Murat Kalmaz tarafından karşılanan heyet, Kobanê direnişi dönemi, dava süreci ve Suruç katliamı üzerine konuştu.

İsviçre'den Türkiye'ye gelen Basel starke Alternative (BastA- Basel Güçlü Alternatifi) Genel Sekreter Franziska Stier ve parti üyesi avukat Lukas Romer, Halkların Eşitlik ve Özgürlük Partisi'ni (DEM Parti) ziyaret etti.

DEM Parti İl Eşbaşkanları Gonca Yangöz ve Murat Kalmaz heyeti parti binasında karşıladı.

YANGÖZ: KOBANÊ DAVASINDA DAYANIŞMA CEZALANDIRILMAK İSTENDİ
Kobanê'ye yönelik DAİŞ saldırıları karşısında Kürt halkının, Türkiyeli sosyalistlerin, enternasyonal dayanışma gösterdiğini anlatan Yangöz, bu dayanışma ve direnişe verilen destekten devletin rahatsız olduğunu ardından HDP'nin Diyarbakır mitingi, Suruç ve Ankara Gar katliamları yaşandığını hatırlattı. Saldırının bu dayanışma ve barış sürecine yönelik olduğunu aktaran Yangöz, sistemin hukuksuzluk üzerine kurulu olduğunu söyledi, devlet eliyle yapılan katliamların gerçek faillerinin yargılanmadığını belirtti. Yangöz, Kobanê davasında ise intikam duygusuyla dayanışmanın cezalandırıldığını söyledi.

KALMAZ: SOSYALİSTLERE ÇOK BÜYÜK CEZALAR VERİLDİ
DEM Parti İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz da, Ezidîlere yönelik katliam, kadınların pazarlarda satılması, tecavüz saldırılarının ardından DAİŞ çetesinin Kobanê'ye saldırdığını hatırlattı. Rojava devrimine Türkiyeli sosyalistlerin de dahil olduğunu anımsatan Kalmaz, 6-8 Ekim Kobanê direnişinde de sol-sosyalist güçlerin olduğunu söyledi. SGDF'nin Kobanê'ye yola çıkışı, birlikte mücadele, enternasyonalist dayanışmanın Kobanê'nin düşmesini engellediğini kaydeden Kalmaz, Türk devletinin Kobanê'nin düşmesi beklentisinin boşa düştüğünü hatırlattı. Kürtlerin herhangi bir yerde yada koşul altında kazanım elde etmesini istemeyenlerin DAİŞ ile ortaklık kurduğunu aktaran Kalmaz, Kobanê davasında sadece Kürtlere değil sosyalistlere de büyük cezalar verildiğini vurguladı. Kalmaz, "Figen Yüksekdağ, Alp Altınörs, Günay Kubilay gibi. Bu dava aynı zamanda Kürtlerle yan yana gelen sosyalistleri, enternasyonal dayanışmaya içindekileri cezalandırma davasıdır" dedi.

DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanları, Franziska Stier'in DEM Parti'nin CHP ile ilişkilerine ilişkin sorusunu da yanıtladı.

STİER: AP SEÇİMLERİNDE FAŞİST PARTİLER GÜÇLENİRSE AVRUPA'DA DURUM KÖTÜLEŞİR
2023 yılı seçimlerini gözlemlemek ve Kobanê davasının bazı duruşmalarını izlemek üzere daha önce Türkiye'ye geldiğini anlatan Stier, partisi BastA hakkında bilgi verdi. BastA olarak kanton seçimlerine hazırlandıklarını aktaran Stier, Avrupa Birliği ülkelerindeki sol partilerin de Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlandıklarını aktardı. Avrupa'da yükselen faşizm ve faşist partilerin güçlenmesinin ortaya çıkardığı tehlikeye işaret eden Stier, faşist partilerin AP seçimlerinde elde edeceği kazanımın durumu daha da kötüleştireceğini söyledi. Stier, Türkiye'deki örgütlenme modelinden öğrenecekleri çok şey olduğunu söyledi.