21 Eylül 2024 Cumartesi

Başkaya: Bu rejim farklı düşüneni hain sayan bir rejimdir

Yazar Temel Demirer'in gözaltına alınmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan yazar Fikret Başkaya, "Bu rejim farklı düşüneni hain sayan bir rejimdir. En değerli aydınlarını, sanatçılarını, yazarlarını katletmediği zaman hapislerde çürütmüştür, açlığa işsizliğe, mahkum etmiştir, sürgüne zorlamıştır" dedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı operasyon kapsamında yazar Temel Demirer, İstanbul'daki evinde gözaltına alınarak Ankara'ya getirilmişti. Halen Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Temel Demirer için Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenlendi.
 
Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ile Aydın ve Sanatçı Girişimi tarafından düzenlene toplantıya, yazarlar Fikret Başkaya ve İsmail Beşikçi, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, SES Eşbakanı İbrahim Kara, TİHV Genel Sekteri Metin Bakkalcı ve HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan da katıldı.
 
Temel Demirer'in gözaltı gerekçisinin bilinmediğini belirten Başkaya, "Gözaltı esnasında yanında yok diye ilaçlarını yanına almasına da izin verilmedi. Sonrasında kimse ile görüştürülmeden Ankara ekibine teslim edilerek Ankara Emniyeti'ne getirildi. Gözaltı üzerinden 24 saat geçmesine rağmen avukatların görüşme talebinin reddedilmesi yanında, zaruri ilaçlarını yanına almasına izin verilmemesi, hukukla, yasayla vb. değil ancak 'gözdağı, intikam, yıldırma' gibi arkaik güdülerle açıklanabilir" dedi. Başkaya, zaruri ilaçların Ankara'ya getirilince Demirer'e verildiğini aktardı.
 
Temel Demirer'in 4 Ekim günü Ankara'da bir etkinliğe katıldığının herkes tarafından bilindiğini belirten Başkaya, "O gün kolaylıkla ifadesi alınabilirdi. Ağır sağlık sorunları yaşayan Temel Demirer'in İstanbul'a dönüşü beklenerek gözaltına alınması ve tekrar Ankara'ya getirilmesi geri döndürülemez sorunlar yaratma potansiyeli taşır, riski, vebali vardır" diye konuştu.
 
'DEMİRER'İ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ'
 
"Bu rejim farklı düşüneni hain sayan bir rejimdir" diyen Başkaya, şunları ekledi: "En değerli aydınlarını, sanatçılarını, yazarlarını katletmediği zaman hapislerde çürütmüştür, açlığa işsizliğe, mahkum etmiştir, sürgüne zorlamıştır. Lakin bütün bunlar özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesi verenleri caydırmamıştır, bundan sonra da caydırmayacaktır. Esasen devlet böyle bir şeydir. Kapitalizm reforma edilebilir olmadığı gibi devletle ehlileştirilemez. Onun için neyle cebelleştiğini bilmek önemlidir. Cümle alem bilmelidir ki Temel Demirer'i hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız."
 
'DARBE DÖNEMLERİ BİLE BÖYLE BİR MANZARA YOKTU'
 
İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan ise kalıcı OHAL düzenlemelerini hatırlatarak, "Hakim ve savcılar üzerinde kolluğun ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Darbe dönemlerinde bile bu manzara ile karşılaşmıyorduk. Temel Demirer'in üzerindeki tüm suçlamalar ifade özgürlüğü kapsamındadır" dedi. Türkdoğan, bir önce Demirer'in serbest bırakılması çağrısı yaptı.