6 Ekim 2024 Pazar

Başgardiyan'dan tutsağa ölüm tehdidi

Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Rojhat Bat, başgardiyan tarafından ölümle tehdit edildi. Suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Bat ailesi, tedirgin olduklarını kaydetti. 

Hak ihlalleriyle gündeme gelen Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bir tutuklunun, başgardiyan tarafından ölümle tehdit edildiği belirtildi. Tutuklunun ailesi, konuya ilişkin avukatları aracılığıyla Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacak.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde siyasi gerekçelerle 4 buçuk yıldır tutuklu bulunan Rojhat Bat'ın ablası Ronda Bat, kardeşiyle dün telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Önceki gün de kardeşi ile cezaevinde kapalı görüşme yaptıklarını anlatan Ronda Bat, kardeşi Bat'ın telefonda kendilerine, başgardiyanın kendisini ölümle tehdit ettiğini söylediğini ifade etti. Ronda Bat, şu aktarımda bulundu: "Önceki gün görüş odasından çıkıp koğuşa gittiğimde koğuş arkadaşım ile gardiyan arasında bir tartışma yaşanıyordu. Ben de tartışmaya tepki gösterdim. Daha sonra gardiyanlar beni tutup, susmam için elleriyle ağzımı kapatmaya çalıştılar. Kısa bir süre sonra cezaevinin başgardiyanı geldi ve bana 'Senin Rojhat Bat olduğunu biliyorum, sen provokatörlük yapıyorsun. Senin buradan ölün çıkacak. Seni öldüreceğim, buradan sağ çıkamayacaksın' diyerek beni ölümle tehdit etti."

'TUTUKLULAR TEHDİT ALTINDA'
Kardeşi Bat'ın kendilerini arayarak suç duyurusunda bulunmalarını istediğini söyleyen Ronda Bat, aile avukatlarına durumu aktararak suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde iki aydır koğuş aramalarını süreklileştirildiğini hatırlatan Ronda Bat, "Sıklaştırılan aramalar sebebiyle yaşanan hak ihlallerine ilişkin yaklaşık bir ay önce İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne başvurduk. Çünkü, tutuklular tehdit altında olduklarını ve can güvenliklerinin olmadıklarını söylüyorlardı" dedi.

'TÜM AİLE TEDİRGİNİZ'
Kardeşinin başgardiyan tarafından ölümle tehdit edilmesinden kaynaklı tüm ailenin tedirgin olduğunun altını çizen Ronda Bat, "Kardeşim, 'Benim ve arkadaşlarımın başına gelecek her şeyden cezaevi idaresi ve başgardiyan sorumludur" diye belirtti. 

'İNSANİ DEĞİLDİR'
Hapishanede rutin koğuş aramalarının yapıldığını, ancak son dönemde D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde sert uygulamalarla neredeyse her gün koğuş aramalarının yapılması güvenlik ve hukukla izah edilemeyeceğini söyleyen Ronda Bat, "Tutukluların cezaevinde var olan haklarının elinden alınması, insanlık dışı uygulamaların devreye konulması kabul edilebilecek şeyler değildir. Bu konuda diğer tutuklu aileleri de duyarlılık olmalı bu tarz uygulamalar karşı yetkili kurumlara ve savcılığa suç duyurusunda bulunmalı. Bir suç işlenir ve o suçun bir cezası olur ama cezaevi içinde tekrar bir ceza yaptırımı olması ve bu cezanın da cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklara ve ihlallere karşı verilmesi insani değildir. Bizler bunları kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.