20 Eylül 2024 Cuma

Başaran: Emniyetteki işkence hapishanede sürüyor

15 Temmzu'sa gözaltına alınan ve ardından tutuklanan aynı aileden 2'si çocuk 6 kişinin emniyette yaşadığı işkencenin hapishanede devam ettiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, yaşanan işkencenin 90?lı yıllardan bu güne devam eden işkenceciliğin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Özgürlükçü Hukukçular Platformu Van Şubesi, aynı aileden 15 Temmuz’da gözaltına alınarak tutuklanan 2'si çocuk 6 kişiye işkence yapıldığını duyurmuştu. Van TEM Şube ve Çocuk Şube tarafından gözaltında alınanlar, gözaltı süresi boyunca sistematik olarak işkence ve kötü muameleye maruz kalmışlardı. 
 
Gözaltına alınan tüm aile fertleri, uğradıkları işkencenin ardından 18 Temmuz tarihinde çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Van T Tipi Hapishanesi'ne gönderilmişti.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, emniyetten sonra işkence ve kötü muamelenin hapishanede devam ettiğini söyledi. 
 
Başaran, "Yaşanılan olay, insanlık onurunun, insanlık değerlerinin, hukukun bir kez daha yok sayıldığının ve bundan sonra da yok sayılarak çiğneneceğinin; 90’lı yıllardan bu güne devam eden işkenceciliğin bir göstergesidir" diye belirtirken evrensel sözleşmelerde ve TCK’nun 94. Maddesi’nde de tanımlanan işkencenin insanlık suçu olduğunu hatırlattı. 
 
Demokratik kamuoyunu ve insan hakları örgütlerini, gözaltında başlayan ve Van T Tipi Hapishanesi'nde sürdürülen işkenceye karşı duyarlılığa ve tepki göstermeye çağıran Başaran, "Canavarca hislerle bu suçu işleyen kimi güvenlik güçleri ve infaz memurları; gözünün önündeki işkenceye göz yuman Cumhuriyet Savcısı ve tüm aile hakkında hukuksuzca tutuklama kararı çıkartan Sulh Ceza Hakimi hakkında etkin bir soruşturma derhal başlatılmalıdır" dedi.