2 Ekim 2024 Çarşamba

Bartın'da 'köpeğe cinsel istismar' davasında cezasızlık politikası

Bartın'da bir köpeğe cinsel istismarda bulunan M.D. hakkında adli kontrol tedbirleri kaldırıldı. Açıklama yapan hayvan hakları savunucuları karara tepki gösterdi. 

Bartın'da köpeğe cinsel istismar davasının 2. duruşması görüldü. Davayı takip eden dernekler ve hayvan hakları aktivistleri duruşma salonunda hazır bulundu.

25 Temmuz 2021 günü M.D. isimli şahıs, Bartın Kayadibi Çavuş Köyü'nde bir köpeğe cinsel saldırıda bulundu. Fail hakkındaki şikayet üzerine gözaltına alındı ve tutuklandı. Ancak fail sadece 7 gün tutuklu kaldı, sonrasında ev hapsi kararı ile yargılanmaya devam etti. Geçen Aralık ayında ise ev hapsi kararı da kaldırıldı ve fail hakkındaki adli kontrol tedbiri her ayın 15. günü imza atma şeklinde düzenlendi. 

ADLİ KONTROL KARARI KALDIRILDI
Bugün görülen ikinci duruşmada, hakim demokratik kitle örgütlerinin davaya katılma taleplerini reddetti ve sanık hakkında verilen 15 günde bir imza atma adli kontrol kararını da kaldırdı.

Sanığın iktidarsız olduğuna dair rapor alınması talebi ise reddedildi. 

DURUŞMA SONRASI BASIN AÇIKLAMASI
Dinlenen tanıklar ilk ifadeleriyle uyumlu beyanda bulundular. Dava 24 Mayıs'a ertelendi. Duruşmadan sonra hayvan hakları aktivistleri ve davayı takip eden demokratik kitle örgütleri bir basın açıklaması yaptı.

Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, BurHak Çalışma Merkezi, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği, Hayvanlara Adalet Derneği, Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nin ortak düzenlediği açıklamada, istismarın nasıl yaşandığı hatırlatıldı. 

'CEZASIZLIKTAN FAYDALANDI'
Geçen duruşma failin kendini "uyurken bir anda yuvarlanarak hayvanın üzerine düştüğü", "iktidarsız olduğu" iddiasıyla savunmaya çalıştığını, ilk ifadesinde de "zaten köpek erkekti", "üzerime iftira atıldı diyerek" kendisini aklamaya çalıştığı anımsatılan açıklamada, ifadelere ve videoya dayanarak failin köpeğe cinsel saldırıda bulunduğu açık olmasına rağmen kişinin cezasızlıktan faydalandığı kaydedildi.

Açıklamada, hayvana yönelik şiddetin son bulması için koruyucu ve önleyici çalışmalara ve caydırıcı cezalara ihtiyaç olduğu; yıllardır talep edildiği gibi hayvana yönelik cinsel istismar ve şiddet fiillerine hapis cezası gelmesi gerektiği bunun için de ceza alt sınırının 3 yıl olarak belirlenmesi vurgulandı.

Açıklama sloganlarla son buldu.