21 Eylül 2024 Cumartesi

'Barış etkinliğinde bir savaş suçlusuna yer yok'

Birinci Dünya Savaşı'nın sona erişinin 100. yıldönümü kapsamında 11 Kasım'da Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek törenlere Tayyip Erdoğan'ın davet edilmesine tepki gösteren Türkiyeli ve Kürdistanlı dernekler, "Barış etkinliğinde bir savaş suçlusuna yer yok" diye belirtildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birinci Dünya Savaşı'nın sona erişinin 100. yıldönümü kapsamında 11 Kasım'da Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek törenlere davet edilmesine tepkiler sürüyor. ACTIT, CDK-F, DİDİF, ODAK, BİR-KAR, FEDA, SYKP, ADHK, SKB, ADKH, TJK-F ve Avrupa Pattizan yayınladıkları ortak açıklamada "Barış etkinliğinde bir savaş suçlusuna yer yok" diye belirtildi.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bizler, Türkiyeli ve Kürdistanlı dernekler olarak, 2014 yılında Türkiye Kürdistan illerinde savaş başlatan; evlerin bodrumlarında çocuk, kadın yüzlerce sivili diri diri yakan; 15 Temmuz darbesini bahane ederek son iki yıldır tüm muhalif güçlere karşı siyasi soykırım yapan ve halklar nezdinde diktatör ünvanını alan Tayip Erdoğan'ın barış etkinliğine davet edilmesini kınıyoruz.
 
"Halklar arasında kin ve nefret politikası uygulayan; kendisine biat etmeyenleri hain ilan eden; dünyanın başına bela olan barbar DAİŞ'i savaş araçlarıyla besleyen, kollayan ve Kürt ili Afrin'i işgal eden bir savaş suçlusunu Fransa'da görmek istemiyoruz.
 
"Kürt bölgelerinde seçimle alamadığı 93 Kürt belediyesine kayyum atayarak Kürt halkının siyasi iradesine darbe yapan; eğitimde tarikat okullarına yatırım yapan; Alevi inancını yok sayan; karanlık düşüncelerin temsilcisi; barışı dillendiren yediden yetmişe herkesi suçlu ilan eden bir savaş suçlusunun barış etkinliğine davet edilmesini Fransız halkına karşı bir haksızlık olarak görüyoruz. Diktatör Erdoğan'a yapılan davet, onun savaş, işgal, rehine politkalarını meşrulaştrmak ve ortak olmaktır."