2 Ekim 2024 Çarşamba

Bakırköy Hapishanesi'nde tutsaklara itirafçılık dayatması

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklar, idarenin arama adı altında taciz, baskı ve tehditlerine maruz kaldıklarını duyurdu. Yaşananların duyurmak için yazdıkları mektup ve fakslara el konulduğunu aktaran tutsaklar, genç bir kadın tutsağın iradesi dışında zorla istihbarat elemanlarıyla görüşmeye zorlanarak itirafçılık dayatmasında bulunulduğunu belirtti.

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'ndeki siyasi kadın tutsaklar, tacize varan üst aramaları, sistematik baskınlar, mektuplara el konulması ve tehditlere maruz kaldıklarını açıkladı.

Tutsaklar yaptıkları açıklamada, koğuş aramaların baskın şeklinde yapıldığı, operasyona çıkar gibi tutsakların sayısının üç katı gardiyanla arama yapıldığı, gardiyanların yemek masalarına ayakkabılarıyla bastığını, masaları söktüğünü, TV, buzdolabı içleri bakıldığını, tacize varan boyutta üst araması yapıldığı aktarıldı.

İTİRAFÇILIK DAYATMASI
Yaşanan sorunlara ilişkin HDP, CHP, ÖHD ve İHD'ye gönderdikleri faks ve mektuplara el konularak baskı ve şiddetin duyulmasının engellendiğini aktaran tutsaklar, "En ufak bir itirazda cezai işlemlere maruz bırakılıyoruz" diye kaydetti.

Sibel Gölbaşı adlı tutsağın "SEGBİS'in var" denilerek 2'nci Müdür Candaş Orhan ve başgardiyan Hülya Mehtap'ın talimatıyla koğuştan alınarak biri kadın olmak üzere iki istihbarat elemanıyla görüştürüldüğünü belirten tutsaklar şunları kaydetti: "Durumu hemen anlayan arkadaşımız çıkmak istiyor ancak hemen çıkartılmayan arkadaşımızı istihbarat aile ve dosya üzerinden tehdit ediyor. Arkadaşımız şahsında gerçekleşen bu durumu koğuş olarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ancak idare buna da el koydu, işleme almadı.

"Sibel Gölbaşı 20 yaşında genç bir arkadaştır. Özellikle son süreçte zindan da dahi gençleri düşürmeye yönelik bir politikadır bu. Buna karşı duruşumuz nettir. Yaşanılan bu ve benzeri durumlara, sorunlara karşı gerekli kurumları harekete geçmeye çağırıyoruz."