3 Ekim 2024 Perşembe

Bakır madeni için 36 bin ağaç kesilecek

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki Muratdere ormanlarında yapılması planlanan bakır madeni ocağına ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi. Proje hayata geçtiği takdirde 36 bin ağacın kesileceğine dikkat çeken Kenanoğlu, Bakan Dönmez'e tüm itirazlara rağmen projenin hayata geçirilip geçirilmeyeceğini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki Muratdere ormanlarında 2017 yılında iptal edilen ÇED raporuna rağmen yeni bir proje ile ÇED raporu olmadan yapılması planlanan bakır madeni ocağıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e soru önergesi verdi.

Muratdere ormanlarında yapılması planlanan bakır madeni ocağı için ilk etapta 36 bin ağacın kesileceğinin öğrenildiğini belirten Kenanoğlu, üç yıl önce rafa kaldırılan bu projenin İl Genel Meclisi'nden AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildiğini hatırlattı.

Projenin hayata geçirilmesi halinde canlı yaşamı yok edeceğinin altını çizen Kenanoğlu, "Maden sahasının kurulması öngörülen bu ormanlar inanılmaz güzel bir doğal varlık çeşitliliğine sahiptir. Geyik, ayı, domuz ve tilki türlerine ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda onlar için geçiş noktasıdır. Bakır madeni projesi, bu canlıların yuvalarını ellerinden alacak. Proje, hava ve tonlarca su kirletileceği için yerleşim yerlerini olumsuz etkileyecektir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Bakan Dönmez'e şu soruları yöneltti:

 Muratdere ormanlarında Bakır Madeni için 36 bin ağacın kesileceği iddiaları doğru mudur?
Söz konusu madenin işlenmesi halinde günde kullanılacak 500 ton temiz su kirlenecektir. Bu kirlenmiş suyun nereye akıtılacağı belli midir?
Maden işletmesinin köye yakınlığı nedeniyle 2017 yılında iptal edilen ÇED raporuna rağmen, yeni proje için tekrar ÇED raporu alınmış mıdır?
Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Muratdereli köylülerinin itirazlarına rağmen bu proje hayata geçirilecek midir?