30 Eylül 2024 Pazartesi

Bakanlık kıyıları korumak yerine şirketlere pazarlıyor

MUÇEV ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 2017 yılında imzalanan kıyıların işletmesine ilişkin sözleşmenin büyük bölümü Haziran ayında sona erdi. Kıyıların işletmesine ilişkin bilgiler bakanlık tarafından açıklanmadı. MUÇEP, kıyıların işgal ve talan edilmesine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın iştiraki olan Muçev Turizm Ticaret Ltd. Şti.'nin (MUÇEV) bünyesindeki kıyıların işletmesinin özel bir şirkete verilmesi bir kez daha gündeme geldi.

Kıyıların ticari mal haline getirilerek Kıyı Kanunu'na aykırı bir şekilde halka kapatılarak özelleştirilmesi uzun yıllardır sürüyor. Anayasa ve Kıyı Kanunu'na göre kıyıları korumakla görevli kamu yönetimi birimleri tarafından kurulan MUÇEV, kıyıları korumak yerine Muğla'dan Trakya'ya yayılan kıyı işgallerini büyük bir gizlilik içerisinde yürütüyor.

2017 yılında, kıyıların işletmesinin MUÇEV'den İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından kurulan Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi A.Ş.'ye devredileceği yönünde haberler yerel ve ulusal medyada servis edilmişti. Oluşan tepkilerin ardından açıklama yaparak haberleri yalanlayan şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile anlaşmaya varamadıklarını duyurmuştu.

BAKANLIK VE MUÇEV ARASINDA SÖZLEŞMENİN BÜYÜK BÖLÜMÜ SONA ERDİ
Açıklamanın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile MUÇEV arasında kıyıların işletmesine ilişkin 2017 yılında sözleşme imzalandı. Sözleşmenin büyük bir bölümü Haziran ayında sona erdi.

Ancak kıyılara ilişkin yeni bir ihale yapılıp yapılmadığı konusunda herhangi bir bilgi edinilemiyor. Tam da bu belirsizlik içerisinde Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi A.Ş.'nin yeniden gündeme gelmesi kapalı kapılar arkasında pazarlık yürütüldüğü sorusunu akıllara düşürüyor.

ŞİRKET ÜÇ YILDIR ATIL DURUMDA
Kıyıların işgaline ilişkin açıklama yapan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), "Kıyıların işletmesinin kendisine verilmesi için herhangi bir girişimde bulunmadığı, şirketin atıl durumda olduğu açıklaması, 'bir ticaret şirketi, oraya yatırılmış para üç yıldır neden atıl tutulur?' sorusunu akla getiriyor" dedi.

MUÇEP: KIYILARIN İŞGAL VE TALAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Şirket ve bakanlık tarafından bir açıklama yapılmadığını ve bakanlığın kamuoyunun bilgi ve şeffaflık beklentisini umursamadığı kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Bütün bunlar, kıyıların işgalinin hangi şirket aracılığıyla yürütüleceğinin bakanlıkla pazarlık konusu olmaya devam ettiğini gösteriyor. Biz de MUÇEP olarak, ortak varlığımız olan kıyılarımızın işgal ve talan edilmesine, pazarlık konusu yapılmasına karşı durmaya, bütün meşru yollardan, sonuna kadar devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."