2 Ekim 2024 Çarşamba

Bakanlar Kurulu'nda halkın zam tepkisi temel gündem

Ocak ayının başında uygulanmaya başlanan yüzde 125'e varan elektrik zamlarının ardından artan tepkileri azaltmak için saray rejimi çıkış arayışında. Kısa bir süre önce elektrik faturasındaki kademelendirmedeki alt sınır 210 kwh'a çekildi, temel gıda maddelerindeki KDV oranı yüzde 1'e düşürüldü ve fakat sokağın tepkisi azalmadı. Yarın yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında saray rejimi yeni arayışlarını masaya yatıracak.

İşçiler, kamu emekçileri, kadınlar, esnaflar yani toplumun her kesiminden ezilenler zamlara karşı tepkilerini sokaklarda göstermeye başlayınca saray rejiminin telaşı arttı. Zamların geri çekilmesi talebini görmezden gelen saray rejimi, kısmi düzeltmelerle tepkileri azaltmaya çalışıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji tüketiminde alt sınır olan 150 kwh'i 210'a çıkarttıklarını açıkladı. Ardından saray rejiminin şefi Tayyip Erdoğan, temel gıda maddelerindeki KDV oranını yüzde 8'den yüzde 1'e indirdiklerini söyledi.

Bu açıklamalarla tepkileri azaltamayan saray rejimi yarın Bakanlar Kurulu toplantısında bir kez daha zamları gündem yapacak. Zamları geri çekmek yerine tepkileri azaltmak amacıyla algı yönetmeye çalışan saray rejiminin, konutlardaki günlük elektrik tüketiminin alt sınırını 210 kwh'ten 240 kwh'a çıkarmayı tartışacağı belirtildi. Yüzde 18'lik KDV'nin de yalnızca meskenlerle sınırlı olmak kaydıyla düşürülmesi gündemde.

Saray rejimi, esnafın tepkisini azaltmak için de kademe oranlarını değiştirmeyi tartışacak.

CEMEVLERİ TİCARETHANE DEĞİLDİR
Saray rejiminin camilerin elektrik faturalarını öderken, cemevlerini ticarethane statüsünde değerlendirerek yüksek faturalar gönderdi. Pek çok cemevi ve Alevi örgütü açıklama yaparak bu faturaları ödemeyeceklerini açıkladı.

Yarın gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısında bu konunun da gündeme geleceği öğrenildi. Cemevi, dernek ve vakıfların ticarethane statüsünden çıkarılarak daha düşük faturalandırılan bir abone grubuna geçirilmesi tartışılacak.