2 Ekim 2024 Çarşamba

Bakan Nebati'nin kurtardık dediği ekonomide 24 milyon icralık

İcra dairelerinde dosya sayısı 24 milyona yaklaştı, kapanan şirket sayısı arttı, motorine yaklaşık 2 TL, çiğ süte yüzde 21 oranında zam geldiği gün Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Türkiye ekonomisini kurtardık elhamdülillah" dedi.

Ocak ayından itibaren durdurulamayan zam furyası devam ederken, icra dairelerinde dosya sayısı 23 milyon 525 bine ulaştı. 1 Ocak-19 Mart 2022 tarihleri arasında ise 2 milyon 291 bin yeni icra dosya açıldı. 2008 yılında 8 milyon olan icra dosyası sayısı o tarihten bu yana 3 kat artarak 24 milyona dayandı. İcra ve iflas davaları için binalar yetersiz kalırken Adalet Bakanlığı, yeni binalar kiralamaya, ilave personel almaya başladı.

KAPANAN ŞİRKET SAYISI ARTTI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de şubatta kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azaldığını, kapanan şirket sayısının yüzde 0,5 arttığını açıkladı.

MOTORİNE 2 TL ZAM
Bu arada zamlar da hız kesmeden devam ediyor. Artan maliyetler sonrası sattığı bir litre sütle bir kilo yem alamaz hale gelen üreticiler için 1 TL'lik artış yapıldı. Son olarak 8 Aralık 2021'den çiğ süt fiyatına 50 kuruş zam yapılarak 4,70 TL'ye çıkarılırken marketlerde bir litre sütün fiyatı 14 TL'ye kadar yükselmişti.

Bu arada rutinleşen akaryakıt zamları da devam ediyor. Motorinin litre fiyatına bugün itibariyle 1 lira 96 kuruş zam geldi. Böylece İstanbul'da motorinin litre fiyatı 18,71 liradan 20,67 liraya, Ankara ve İzmir'de 18,78 liradan 20,74 liraya yükseldi.

BAKAN NEBATİ ULUSAL VE ULUSLARARASI SERMAYEYE KAR GARANTİSİ SUNDU
Bütün bunlar yaşanırken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye ekonomisini kurtardık elhamdülillah" açıklaması yaptı.

Antalya'nın Serik ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu (TÜGİK) İş Zirvesi 2022 Programı'nda konuşma yaptı. Sermayedarların sorun ve taleplerine çözüm üretmenin kendileri için çok değerli olduğunu söyleyen Nebati, 2021 yılında yüzde 11'lik büyüme sağladığını söyledi. İşçi ve emekçiler açlık sınırının altında yaşam sürerken, her geçen gün yoksulların sayısı artarken, insanlar intihara sürüklenirken "satın alma gücü"nün arttığını ileri süren Bakan Nebati, "Büyüme aynı şekilde yolunu sürdürüyor. G20 ülkeleri içinde gelişmiş ülkeler içinde başarı üstüne başarı kaydediyoruz. Faiz ve kur odağında, sığ bir alanın içerisinde sıkışan Türkiye ekonomisini kurtardık elhamdülillah" diye konuştu.

Hazine Bakanı bu hafta başında Fransa'nın Cannes kentinde yaptığı görüşmeleri de hatırlattı, gittikleri ülkelerde ulusal çıkarların gerektirdiği doğrultuda mesajlar verdiklerini dile getirdi.

Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'na katılan Nebati, uluslararası sermayedarlara yatırım çağrısında bulunmuş, "Bir problem mi yaşadınız… Rahat olun. Bize hemen ulaşırsınız. Bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun. Mevzuatı da değiştiririz" garantisi vermişti.