3 Ekim 2024 Perşembe

Bakan Koca'dan virüsün hızlı yayılmasına neden olacak karar

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından dün akşam açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, semptom göstermeyenlere PCR testi yapılmayacağını açıkladı. Alınan karar zaten hızlı yayılan omicron varyantının daha hızlı yayılımına neden olacak. Semptom göstermeyen insanlar virüsün hızlı yayılımına neden olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hızlı yayıldığını açıkladığı omicron varyantının daha hızlı yayılmasına neden olacak kararlar açıkladı.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Koca, omicron varyantının Türkiye'de baskın varyant olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Vaka sayılarının bir önceki aya oranla yaklaşık 4 kat arttığını söyleyen Koca, "Tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz" dedikten sonra semptom göstermeyenlere test yapılmayacağını söylemesi dikkat çekti.

Salgının ilk dönemlerine kıyasla enfekte olanların daha düşük bir oranının hastaneye yattığını belirten Bakan Koca, "Vaka sayılarının çok çok yüksek sayılara ulaşması hastaneye yatış oranı düşük olsa bile yüksek sayıda yatan hastaya dönüşebilir. Bu, görmek istemediğimiz en kötü senaryodur. Mevcut gidişat ise bu kötü senaryonun değil ümit veren senaryonun gerçekleşeceğine olan inancımızı kuvvetlendiriyor" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmayan fakat acil kullanım onayı verilen Turkovac aşısının aşılama programına eklendiğini belirten Koca, Bilim Kurulu'nda alınan kararları açıkladı: "Bugünkü bilim kurulumuzda aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. İzolasyon konusunda ise pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilirler. Bilim Kurulumuz gelişmiş ülkelerde uygulanan kuralları, hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesini de dikkate alarak tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunu kaldırmıştır. Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır."