3 Ekim 2024 Perşembe

Bakan Koca sonunda kabul etti: Salgında artış trendi tüm ülkeye yayıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona salgınının kontrolden çıktığını kabul etti ve yeni tedbirlerin de gündeme gelebileceğini söyledi. Koca, kişi başı sağlık haracamasının da düşük olduğunu söyledi. 

Açıkladığı verilerle tartışma konusu olan Sağlık Bakanı Koca, salgının kontrolden çıktığını kabul etti. Bakan Koca, "İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyük illerimizdeki artış trendi neredeyse bütün ülkeye yayılmış̧ durumdadır" dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2021 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görüşmelerden önce korona salgınına ilişkin bilgilendirme yaptı.

"Dünyadaki bu artışa paralel olarak ülkemizde önce İstanbul, İzmir, Bursa gibi batıdaki büyük illerimizde başlayan artış trendi neredeyse bütün ülkeye yayılmış durumdadır" diyen Bakan Koca, yeni önlemlerin de alınabileceğini söyledi.

Salgındaki artışın "güçlü alt yapı" ve sağlık emekçilerinin fedakar çalışmaları sayesinde göğüsleyebildiklerini belirten Bakan Koca, "Gidişatı durdurmak için radikal tedbirlere başvurmamız kaçınılmaz olmuştur" dedi.

Koca, şunları söyledi: "Bu arada Çin ve Almanya kaynaklı aşıların ülkemizde de faz çalışmaları devam etmektedir. Bu yıl henüz bitmeden aşıya kavuşmanın ümidi içindeyim. Bize düşen bu süreci güvenli bir şekilde atlatabilmektir. Klinik öncesi aşamayı başarıyla tamamlayan aşı adaylarından iki Kovid-19 aşı adayının klinik çalışmaları desteklenmektedir. Ayrıca, klinik öncesi aşamayı tamamlayarak izin süreçleri devam eden aşı ve ilaç adayları desteklenmeye devam edecektir. Bu tedbirlere uyum ve yeterli hassasiyet gösterilmezse yeni tedbirler kaçınılmaz olabilir."

Koca, önümüzdeki yıl 54'ü hastane olmak üzere 273 sağlık tesisini tamamlayarak, 13 bin 995 nitelikli yatak kapasitesini daha ülkeye kazandırmayı planladıklarını da söyledi.

Bakanlık olarak önceliklerinin topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetleri olduğunu ileri süren Koca, "Ancak özellikle yaşla birlikte ortaya çıkan hastalıklar, ayakta ve yataklı hasta hizmeti yanında rehabilitasyon hizmet talebinin artmasına yol açmaktadır. 934'ü hastane, 8 bini aile sağlığı merkezi olmak üzere toplamda 14 bini aşkın sağlık kuruluşumuzla hizmet vermekteyiz. 1 milyon 100 bini aşan sağlık çalışanı ile 83 milyonu aşkın insanımıza hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti sunmanın uğraşı içindeyiz" ifadesinde bulundu.

'KİŞİ BAŞI SAĞLIK HARCAMASI DÜŞÜK'
Halkın sağlığını korumak ve iyileştirmek için harcanan kaynağın yıldan yıla artış göstermesi gerektiğine dikkati çeken Koca, artışa rağmen Türkiye'de kişi başı kamu cari sağlık harcamasının oldukça düşük olduğunu belirtti. Türkiye'de sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştığını iddia eden Koca, "En önemli önceliğimiz, merkezine vatandaşımızı almış, sağlam temellere oturan, hakkaniyetli ve sürdürülebilir bir sağlık sistemidir. Bağışıklama çalışmaları, aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmada ve hastalık yükünün azaltılmasında en önemli etkendir. 'Genişletilmiş Bağışıklama Programı' çerçevesinde, 13 antijenle en geniş bağışıklama programını uygulayan ülkeler arasındayız. Yıllık 1 milyon 200 bin civarında çocuğun doğduğu ve nüfus büyüklüğüne göre aşılama başarısı en yüksek olan ülkelerin başında gelmekteyiz" dedi.