19 Eylül 2024 Perşembe

Bahçeci: Müftülük nikahında kriz fırsata çevriliyor

Ümraniye Belediyesi'nin nikah kıydırmak isteyenleri "bedava" diyerek müftülüklere yönlendirmesine ilişkin ETHA'ya konuşan SKM İstanbul Sözcüsü Ezgi Bahçeci, AKP'nin ekonomik krizi fırsata çevirerek müftülük nikahına 'rıza' üretmeye çalıştığını söyledi.
Kadınların itirazına rağmen çıkarılan ve müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasaya toplumda ilgi olmayınca emekçiler, "bedava nikâh" adı altında ilçe müftülüklerine yönlendirilmeye başladı.
 
Hayrettin ve Duygu İ., ödeme yapmadan nikâh kıydırabilmek için muhtarlıktan aldığı fakirlik belgesiyle AKP'li Ümraniye Belediyesi'ne başvurdu. Belediye, nikâh işlemlerini yapmak için defter ve salon masrafı adı altında 500 TL'lik fatura çıkardı ve fakirlik kağıdına karşın bu tutarın ödenmesinin şart olduğunu öne sürdü. Nikâh salonu istemediğini ifade eden çifte, "Mecbursunuz" yanıtı verildi ve "Paranız yoksa müftülüğe gidin" denildi.
 
Bunun üzerine Ümraniye İlçe Müftülüğü'ne gitmek zorunda kalan çiftin nikâh işlemi burada ücretsiz yapıldı.
 
MÜFTÜLÜK NİKAHI DAYATMADIR
 
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) İstanbul Sözcüsü Ezgi Bahçeci konuyu ETHA'ya değerlendirdi.
 
Bahçeci, bir yıl önce müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine karşı çıkarken bu yasanın çocuk yaşta evliliklerin ve kadınların medeni kanunda yer haklarının gasp edilmesinin önünün açılacağını vurguladıklarını belirterek "Gelinen aşamada nafaka hakkını kaldırmaya dönük politikaları itirazımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi" dedi.
 
Bahçeci, kadın örgütlerinin yürüttüğü çalışmanın ve kadın hareketinin itirazlarının müftülere nikah kıydırmamakta etkili olduğunu ifade ederek "Toplumda müftülük nikahına talebin olmadığını görüyoruz. Ancak iktidar bu yasayı uygulamakta kararlı ve insanlara farklı zorunluluklar dayatarak müftülüklere yönlendiriyor" diye belirtti.
 
Belediye nikah salonlarındaki ücretlerin artışının ekonomik krizde etkili olduğunu ve ücretsiz olan müftülük nikahını "kriz koşullarında yoksulluğu fırsata çevirmek" anlamına geldiğini söyleyen Bahçeci, "İnsanlar müftülük nikahına mecbur bırakılıyor" diye konuştu.