24 Eylül 2024 Salı

Bağdat'ta 'Bölgesel Komşuluk Zirvesi'

Irak hükümetinin davetiyle komşu ve diğer bazı ülke liderleri ve temsilcileri bugün toplanacak "Bölgesel Komşuluk Zirvesi" için Bağdat'a geldi. Zirvede, komşu ve diğer ülkelerle bölgesel konular, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar, güvenlik ve yatırım konuları ele alınacak.

Afganistan'da Taliban'a karşı 20 yıl boyunca verdiği savaşı sonlandırıp, askerlerini geri çekme kararı alan ABD'nin benzer bir adımı Irak'ta atabileceği senaryolarının gündeme geldiği bir dönemde başkent Bağdat'ta "Bölgesel Komşuluk Zirvesi" düzenlenecek. Irak hükümetinin komşu ve diğer ülkelerle dış ilişkilerini güçlendirmek amacıyla organize ettiği zirvede, bölgesel konular, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar, güvenlik ve yatırım konularının ele alınacağı belirtildi.

Zirve için Suudi Arabistan, İran, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Kuveyt'e davette bulunuldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ürdün Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al-Sani, Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid Hamad el-Sabah ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu zirveye katılmak üzere Bağdat'ta geldi. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Arap Ligi ve Körfez İşbirliği Teşkilatı'nın temsilcileri de zirveye katılacak.

Irak Hükümet Sözcüsü Hasan Nazım, zirveden günler önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın zirveye katılıp, katılmayacağı yönünde kendisine yöneltilen soruya, "Esad'ın zirveye desteğini bildirdiğini" söylemekle yetindi.

MACRON VE KAZİMİ ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ 
Zirveye katılmak üzere bu ülkeye ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geldi. Gece geç saatlerde Irak'a ulaşan Macron'u Bağdat Havalimanı'nda Irak Başbakanı Mustafa Kazimi karşıladı. Macron ve Kazimi, bugün toplanacak zirve öncesi ortak basın toplantısı düzenledi.

KAZIMİ: BAĞDAT VE PARİS IŞİD'LE MÜCADELEDE ÖNEMLİ İKİ ORTAK
Konuşmasında Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bu hassas süreçte gerçekleşen ziyaretinin Irak için önemli bir destek olduğunu söyleyen Kazimi, "Irak ve Fransa petrol, enerji, ekonomi ve sağlık alanlarında birlikte çalışıyor. Özellikle Koronavirüs salgınıyla mücadeledeki yardımlarından dolayı Fransa'ya teşekkür ediyoruz. Ayrıca Bağdat ve Paris IŞİD'le mücadelede önemli iki ortaktır. İlişkilerimiz tarihidir. Fransa her zaman Irak'ta ekonomi ve enerji sektörüne destek vermiştir" dedi.

MACRON: ÜLKEMİN IRAK'A DESTEĞİNİ YİNELİYORUM
Macron ise, "Daha önce Irak'ın istikrarına vurgu yaptık. Dün gece Sayın Kazimi'yle yaptığımız görüşmede de IŞİD'le mücadele ve bu örgütün yenilgiye uğratılmasını konuştuk. Terörle mücadelenin Irak'ın önceliği olduğunu biliyorum. Bu nedenle terörle mücadelede ülkemin desteğini yineliyorum" diye konuştu.

IŞİD'ten kurtarılan kentlerin yeniden inşasını da konuştuklarını belirten Macron, göçmenlerin evlerine dönmesi için de Fransa'nın Irak hükümetine destek verdiğini ve Irak'ın inşası için özel bir bütçe tahsis ettiğini kaydetti. Macron ayrıca Irak'ın ekonomi altyapısı için de birçok Fransız şirketinin proje sunduğunu belirterek, "Irak hükümetinin, ülkenin kalkınması adına yaptıkları çalışmalar takdire şayan. Ayrıca Irak'ta erken seçimlerin yapılmasını da övgüyle karşılıyorum. Irak için daha iyi bir gelecek diliyorum" dedi.

MACRON YARIN HEWLER'İ ZİYARET EDECEK
Zirveye katılacak Macron, yarın da Federe Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Hewler'i ziyaret edecek.

KDP lideri Mesud Barzani, Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelecek olan Macron'un ardından Musul'u ziyaret etmesi ve IŞİD'le mücadele sürecinde harabeye dönen tarihi Nur Camii'nin ziyaret etmesi bekleniyor.