21 Eylül 2024 Cumartesi

Baba Demir: Oğlum Emre Can cezaevinde ölümle tehdit ediliyor

Tutuklu bulunduğu Antalya L Tipi Cezaevi'nde görevli askerlerin ölüm tehditlerine maruz kaldığı belirtilen Emre Can Demir?in babası Hasan Demir, İHD İstanbul Şubesi'nde başvurdu. Baba Demir, "Oğlumun hayatından endişe duyuyorum" dedi.
Antalya L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Emre Can Demir'in ailesi, çocuklarının ölüm tehditlerine maruz kaldığını belirterek 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ne başvuruda bulundu. Aile, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. 
 
Baba Hasan Demir, oğlunun sürekli olarak ölümle tehdit edildiğini ve işkenceye maruz kaldığını söyledi.
 
Oğlu Demir’in 2016 yılında tutuklandıktan sonra kendisinin de tutuklandığını ve dört ay süresince aynı koğuşta birlikte kaldıklarını anlatan baba Demir, şunları söyledi:  “Gardiyanlar ve arama yapan jandarmalar sürekli oğlumu işaret ederek ‘Can Demir bu’ diyerek baskı uyguluyordu. Oğlum onların istediği gibi ifade vermediği için oğlumun gözü önünde bana işkence uyguladılar. OHAL bahane edilerek emniyette işkence altında tutulduk. Tutuklu bulunduğumuz süre boyunca sürekli ikinci müdür Ahmet Peynirci başta olmak üzere baskıya maruz kaldık."
 
Mart 2016'da herhangi bir dava süreci yaşamadan tahliye edildiğini ifade eden Demir, devamında şunları söyledi: 
 
“İlk duruşma gününe katıldığımızda oğlumun etrafında askerlerce etten duvar örüldü. Siyasi savunma yapan oğlumun savunma hakkı elinden alındı ve oğlum askerler tarafından linç edildi. Duruşma sonrası cezaevine geri götürülen oğlumu yolda ayrı bir araca almışlar ve ayaklarına pranga takarak ölümle tehdit etmişler. Cezaevine götürüldüğünde ise, çıplak şekilde bir hücreye konulup, kafasına silah dayanarak ‘Seni öldüreceğiz. Senin gibi bir sürü kişiyi öldürdük, yok ettik. Seni de edeceğiz’ sözleriyle ölümle tehdit etmişler. Arkadaşlarının baskıları sonucu tekrar kovuşuna alındı.”
 
Oğlunun hayatından endişe duyduğunu belirten Baba Demir, işkenceye ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını vurguladı.