25 Kasım 2024 Pazartesi

Aziz Çelik: Maaşların artırılmamasının nedeni bölüşüm tercihi

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, katıldığı bir televizyon programında AKP-MHP iktidarının ekonomi politikalarını eleştirirken, sorunun IMF politikaları uygulanarak ve yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesiyle çözüleceğini ileri sürdü. Eğilmez, asgari ücret ve emeklilerin maaşlarına artışın kamu israfının engellenerek çözüleceğini söyledi. Öğretim üyesi Aziz Çelik, Eğilmez'in değerlendirmelerine itiraz etti, asgari ücret ve emekli maaşlarının, kamu kaynağı yetersizliğinden değil, sermayeden yana tercih yapıldığı için arttırılmadığına dikkat çekti.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, katıldığı televizyon programında, asgari ücret ve emekli maaşlarına artış yapılmamasını, kamu israfına bağladı. Öğretim üyesi Aziz Çelik, Eğilmez'in değerlendirmelerine itiraz etti.

Kamu israfına son verilirse asgari ücret ve emeklilerin maaşlarında artış yapılabileceğini söyleyen Eğilmez, enflasyon verilerinin olduğunun çok altında gösterilmesini de eleştirerek şunları söyledi: "Gerçek enflasyonumuz neyse bunu kabul etmemiz lazım. Yüzde 60'lık enflasyona göre uyguladığınız politika başka, yüzde 120 enflasyona göre uyguladığınız politikalar başka olur. Ben enflasyona mücadele edildiğine inanmıyorum. Biz büyümeyle uğraşıyoruz. Maliye politikamız gevşek, kamu israfı inanılmaz boyutlarda. Böyle bir yerden parlak şekilde çıkmamız mümkün değil."

'KAMU İSRAFI KESİLİRSE MAAŞLAR ARTTIRILIR'
Merkez Bankası'nın 800 milyardan fazla zarar ettiğini, bunun tarihte ilk olduğunu söyleyen Eğilmez, 16 milyon emekli ve 7 milyon asgari ücretliye yapılacak zammın bütçeye 26-27 milyon liraya mal olacağını belirterek, "Kasamızın durumu müsait değil diye bunlara sırtımızı dönemeyiz. İnsanlar yaşam savaşı veriyorlar, enflasyon da önlenemiyor. Kalıcı olarak enflasyonun düşeceğine dair elimizde gösterge yok. Bizim bu insanları hızla artan enflasyona ayarlamamız lazım" dedi.

Eğilmez, kamu israfını keserek ücret artışları yapılabileceğine işaret etti.

EĞİLMEZ IMF'Yİ ADRES OLARAK GÖSTERDİ
İktidarın ekonomi politikalarını eleştirirken, IMF'yi adres gösteren Eğilmez, "Türkiye'nin IMF'e gidip bu sistemi düzeltmesi lazım. Ama bence bu yeterli değil. Türkiye'nin IMF dışında da doğrudan yabancı sermaye çekmesi lazım" diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e övgüler düzen Mahfi Eğilmez, "Doğrudan yatırımları çekebilmesi için yargının bağımsızlığı, rakamlarımızın gerçekleri yansıtması, Merkez Bankası'nın bağımsız hale getirilmesi, demokrasinin iyileştirilmesi dış politikamızın düzeltilmesi gibi bir sürü olay var. Teşvik sistemimizin iyileştirilmesi gibi yapısal reformlar diyebileceğimiz, sadece ekonomiyle sınırlı olmayan, sosyal ve siyasal konuları da kapayan bir sürü şey var. Eğitimimizi iyileştirmek Amerikalıyı çok ilgilendirmeyebilir ama hukukumuzu iyileştirmek ilgilendirir" dedi.

AZİZ ÇELİK: HATALI ANALİZLER!
Öğretim üyesi Aziz Çelik, Mahfi Eğilmez'in açıklamalarına itiraz etti, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Hatalı analizler" değerlendirmesinde bulundu.

Asgari ücretin devlet tarafından ödenmediğine dikkat çeken Çelik, "Devlette asgari ücretle çalışan yoktur. Asgari ücretle çalışanlar özel sektördedir. Dolayısıyla asgari ücret artışının devletin kaynaklarıyla alakası yoktur" dedi. Asgari ücrete neoliberal politikalar nedeniyle artış yapılmadığına işaret eden Çelik, sorunun kaynak değil tercih olduğuna dikkat çekti.

'KAYNAK VAR SIKILAŞTIRMA UYGULANIYOR'
Emeklilere de kaynak olmadığı için zam yapılmadığı söyleminin yanlış olduğunu belirten Çelik, "Emekli aylıklarının büyük bölümü prim gelirlerinden ödenir. Devlet katkısı/bütçeden ayrılan kaynaklar geçmişteki düzeyde tutulsa emekli aylıkları rahatlıkla artar. 2023 yılında SGK'ye bütçe transferlerinin bütçedeki payı yüzde 15 iken 2024'te yüzde 10'a düşürülüyor. Kaynak kısılıyor. Burada da amaç talebi kısmaktır. Sıkılaştırmadır. Yoksa kaynak yokluğu değil" diye ekledi.

Asgari ücret artışının SGK gelirlerini artırdığı için emeklilere daha çok aylık verilmesine yol açacağını kaydeden Çelik, "Günümüzde sosyal güvenlik sistemi dağıtım ilkesine dayalıdır. Bugünün gelirleri bugünün emeklilerine harcanır. Dolayısıyla prim artışları SGK gelirlerini artırtacağı için asgari ücret artışı zincirleme etki yaratır. Asgari ücret artışı emekli aylıkları artışını destekler" dedi.

'SORUN KAYNAK DEĞİL BÖLÜŞÜM TERCİHİ'
Eğilmez'in "Asgari ücret ve emekli aylıklarının artışı için 'devlet tasarruf' etsin" önerisini, "Olamayacak duaya amin demek" olarak nitelendiren Çelik, "Elbette kamu harcamalarının bileşimi değişmeli. Ancak kamu tasarruf etsin demenin manası yok. Kamu daha fazla sosyal harcama yapmalı. Ancak sosyal harcamaların artması o marka araba yerine bu marka araba alınarak çözülecek bir mesele değildir. Bu meselenin küçük bir parçasıdır. Özü değildir. Bu yaklaşım sorunu popülerleştirmek ancak meselenin özünü görmemektir. Sorun kaynak değil bölüşüm tercihlerine ilişkindir" diyerek, devletin işçi ve emekçileri, emeklileri değil sermayeyi tercih ettiğine işaret etti.

'YABANCI SERMAYE DEMOKRASİNİN KISITLI OLMASINI TERCİH EDER'
Çelik, Mahfi Eğilmez'in 'yabancı sermayenin demokrasi olmadığı için Türkiye'de yatırım yapmadığı" şeklindeki değerlendirmesine de itiraz etti. Çelik şunları belirtti: "Sermaye transferinin (dış kaynağın) demokrasiyle ilgisi olduğunu düşünmek büyük hatadır. Doğrudan yatırım (yabancı sermaye) demokrasiyle değil istikrarla ilgilenir. Dolayısıyla demokrasiyle zerre ilgisi olmayan otoriter ama istikrarlı rejimler sermaye için yeterlidir. Sermaye için öngörülebilirlik ve istikrar önemlidir, demokrasi değil. Hatta demokrasinin kısıtlı olmasını tercih bile ederler. Böylece emek kontrolü daha mümkün olur. Kapitalizmle demokrasi arasında hala bir bağ olduğunu düşünmek büyük bir illüzyon olsa gerek."