6 Ekim 2024 Pazar

Azerbaycanlı anarşist Bayram Memmedov neden öldü?

Cansız bedeni bulunan Azerbaycanlı anarşist Memmedov'un ölümünün ardındaki sır perdesi aralanmadı. Görgü tanığına göre düşen terliğini almak için denize atlayan Memmedov, boğuldu. Ancak arkadaşları Memmedov'un çok iyi bir yüzücü olduğunu vurguladı. Polis, siyasi nedenlerle Türkiye'de bulunan Memmedov'un ne cansız bedenine ulaşmak için ne de ölümünün nedenini bulmak için mücadele eden arkadaşlarıyla işbirliği yaptı. ETHA'ya konuşan Memmedov'un yakın arkadaşlarından Vahid Aliyev, gerçeği ortaya çıkarana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. 

Azerbaycanlı anarşist Bayram Memmedov, 2016 yılında eski cumhurbaşkanı ve ülkenin şimdiki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babası Haydar Aliyev'in doğum günü arifesinde, Haydar Aliyev'e ait bir anıtın üzerine "Mutlu Köleler Günü" yazısının ardından Giyas İbrahimov ile birlikte gözaltına alındı ve tutuklandı. 

İki aktivist sayısız işkenceye maruz kaldı. Mahkeme iki aktivisti uyuşturucu ticareti yapmakla suçladı ve uzun süreli hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 2019'da çıkarılan af ile Memmedov ve İbrahimov hapishaneden çıktı. 

İnfazı hala devam eden ve eylemleri nedeniyle de takipte tutulan Memmedov, Kasım 2020'de İstanbul'a yerleşti. İngilizce dersleri almaya ve zamanının çoğunu üniversite başvurularına ayırdı. Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans yapmak için Chevening ve diğer birçok bursa başvuru yaptı. 

Memmedov ve arkadaşları sürekli iletişim halindeydi. Ta ki 2 Mayıs'a kadar... Bayram Memmedov, arkadaşlarının aramalarına ve mesajlarına cevap vermeyi kesti. Evine giden arkadaşları herhangi bir şüpheyle karşılaşmayınca polise haber verdi. Polis, gelenlere 2 Mayıs'ta bir kişinin cansız bedenini bulduklarını söyledi ve teşhis etmesini istedi. Arkadaşları Memmedov'un cansız bedenini 4 Mayıs'ta morgda teşhis etti. 

6 Mayıs'ta Bakü'ye gitmeyi planladığı öğrenilen Bayram Memmedov'un ölümünün ardındaki sır perdesi hala aralanmadı. Çünkü, çok iyi bir yüzücü olan Memmedov'un denizde boğulduğu öne sürülüyor. 

ETHA'ya konuşan Bayram Memmedov'un yakın arkadaşlarından Vahid Aliyev, gerçeği ortaya çıkarmak için mücadele ettiklerini kaydetti. 

'POLİS İLK ÖNCE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTEMEDİ'
Aliyev, karakolda yaşananları şöyle aktardı: "Polis, 2 Mayıs'ta bulunan bir adamın fotoğrafını gösterdi. Sonra Bayram'ın bedeni için bir arayış başladı. Morgda mıydı yoksa çoktan gömülmüş müydü? Dosyayı ileten arkadaşına ertesi gün (5 Mayıs'ta) karakola tekrar gelmesi söylendi. Ertesi sabah karakola gittiğinde polis başta işbirliği yapmadı. Önce bir yanlış anlaşılma olduğunu söylediler, ancak sonra bedenin morgda olduğunu onayladılar. Bayram'ın iki arkadaşı morga gittiler. Kısa süre içinde Bayramı teşhis ettiler ve ölüm sebebinin belirtilmediği bir otopsi raporu aldılar. Raporda savcılığın nihai raporu ileteceği yazıyordu."

'DENİZE DÜŞEN TERLİĞİNİN PEŞİNDEN ATLAMIŞ'
Karakola geri dönen Memmedov'un arkadaşlarının tüm ısrarlara rağmen daha fazla bilgi edinemediğinin altını çizen Aliyev, şöyle devam etti: "Bir polis memuru çıktı ve onlara parkın güvenlik görevlisi olan görgü tanığıyla konuştuklarını söyledi. Görgü tanığı ifadesinde Bayram'ı 2 Mayıs'ta Moda sahilinde kayalıklar üzerinde oturuyor olarak gördüğünü belirtmiş. Görgü tanığı Bayram'ın ayakkabılarını suya düşürdüğünü fark etmiş. Güvenlik görevlisi ona suya atlamaması için bağırdığında Bayram onu dinlememiş ve suya atlamış. Bu görgü tanığına göre Bayram kıyıdan 20-25 metre kadar yüzmüş. Sonra, debelenmeye başlamış. Sonunda ise güvenlik görevlisi onu gözden kaybetmiş. Polis ve sahil güvenlik olay yerine vardığında çoktan geç kalmışlar. Bayram'ın boğulmuş bedenini bulmuşlar."

'GERÇEKLERE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Memmedov'un arkadaşlarının söz konusu bölgede güvenlik kamerasının olmadığını ve pek çok detayın eksik olduğunu ortaya çıkardığını vurgulayan Aliyev, "Pek çok eksik detay olmakla birlikte arkadaşlarının emin olduğu bir şey varsa o da Bayram'ın iyi bir yüzücü olduğu. Ölümünün altındaki gerçeklere ulaşmaya çalışıyoruz" dedi. 

'HAPSE GİRMEMELİ, İŞKENCE GÖRMEMELİ VE ÖLMEMELİYDİ'
Bayram Memmedov ve çok sayıda sayısız ismin sahte suçlamalarla hapis yattığını kaydeden Vahid Aliyev, şu ifadeleri kullandı: "Bayram'ın yaşadığı hasarın bir karşılığı yok. Bilakis, hükümet o serbest kaldıktan sonra artık simge olmuş onu 'af' kararnamesine eklemekle övünüyordu. Bilakis, sorumlular özgürce yürüyüp hayatlarına devam ederken onun yaşamı ise sonsuza kadar elinden alındı. Hapse girmemeliydi, işkence görmemeliydi ve 2 Mayıs'ta ölmemeliydi. Önünde koca bir yaşam vardı. Huzur içinde uyu Bayram.
Er ya da geç tüm sorumlulardan hesabı sorulacak."