3 Ekim 2024 Perşembe

Ayvalık'ta çevre katliamı: Tonlarca atık yayıldı

Ayvalık'ta faaliyet gösteren Doğuş Prina Fabrikası'nın atık havuzu yıkıldı. Tonlarca atık çevreye yayıldı. Kara su Nikita Deresi'ne aktı, Sarımsaklı Plajı'ndan denize ve İzmir-Çanakkale Karayolu'na kadar ulaştı.

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü ilçesi Ayvalık yeni bir çevre katliamına uğradı. Dün akşam saatlerinde, Doğuş Prina Fabrikası'nın açık alandaki kara su atık havuzunun duvarları yıkıldı, tonlarca tehlikeli madde çevreye yayıldı. Balçıklı sıvı şeklindeki zehirli atık Barbun Çiftliği mevkiinden, İzmir-Çanakkale Karayolu'na kadar yayıldı.

Fabrika bahçesini tamamen kaplayan tonlarca atık Nikita Deresi'ne aktı. Kara su Sarımsaklı Plajı'na doğru ilerledi. Belediye vidanjörleri yayılan atık maddeyi ortadan kaldırmak için çalışma yürütürken, fabrika bahçesine girmeye çalışan kamyonlar atığa saplandı.

Kepçelerle müdahale etmeye çalışan iş makineleri lastiklerinin yarıya kadar atığa battı. Ayvalık İlçe Jandarma Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi ekipleri bölgede tutanak tuttu. Cezai işlemler başlatıldı. Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ve Ayvalık Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

'AYVALIK EGE'NİN PRİMA ATIK DEPOSU HALİNE GELDİ'
Konuyla ilgili açıklama yapan Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık halkının yıllardır fabrikadan şikayetçi olduğunu söyleyerek, platform olarak bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçeler verdiğini ifade etti.

Platform, "Israrlarımız sonucu bir defa gece gelip denetim yapıp, koku kaynaklarını tespit ettiklerini ama TÜBİTAK MAM ile ayrıca bir ölçüm yapacaklarını yazdılarsa da halen bu ölçüm gerçekleştirilmiş değil. Akredite kuruluşun verdiği raporlara bizler güvenmiyoruz. Bunlar yetmezmiş gibi mayıs ayında Nikita deresine saldıkları zeytin karasuyu ile hem dere hem de önemli turizm bölgesi olan Sarımsaklı denizi kirlendi. Bugün yeni bir çevre tahribatı yarattılar. Affedilir bir durum değil. Verilen idari para cezası doğada yaratılan tahribatı gideremez" dedi.

Firmanın 2015 yılında kapasite artırdığını hatırlatan platform, "Sadece Ayvalık değil Edremit körfezi ve Egenin atıklarını topluyor. Ayvalık Ege'nin prina atık deposu haline geldi. Yaşam savunucuları olarak yetkililerin sermaye sahiplerini kollamak yerine ivedilikle denetimleri yapmasını ve Ayvalık halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.