GÜNCEL
AYM'den hükümet protestosuna emsal karar
Anayasa Mahkemesi, hükümeti protesto ettiği gerekçesiyle 3 çocuğun üç yıl süreyle denetimli serbestliğe tabi tutulmasının, "gösteri hakkı ihlali" olduğuna hükmetti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Adana'da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun protesto ettikleri için yargılanan ve denetimlik ile serbest bırakılan üç çocuğun başvurusuna ilişkin "gösteri hakkı ihlali" hükmü vererek, emsal bir karara imza attı.
Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararına göre; olay tarihinde lise ikinci sınıf öğrencisi olan 1997 doğumlu K.K.S, U.Ş ve N.T.Ş., 13 Aralık 2014'te Başbakan'ın Adana'ya gelişi nedeniyle düzenlenen basın açıklaması ve yürüyüşüne katılmaları nedeniyle açılan davada 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten 3 ay 10'ar gün hapis cezası verildi. Bu ceza üç yıl süreyle denetimli serbestliğe çevrildi.
Bunun üzerine AYM'ye bireysel başvuru yapıldı. AYM, oybirliğiyle toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, şunlara yer verildi: "Üç yıl süreyle denetimli serbestlik altına alınan sanıkların başka bir suç işleyip mahkum olmaları halinde ceza alma ihtimalleri bulunmaktadır. Dolayısıyla başvurucular katıldıkları bir barışçıl gösteri nedeniyle üç yıl boyunca bir ceza tehdidine maruz kalacak ve bundan sonra herhangi bir toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılıp katılmama yönünde kararın caydırıcı bir etkisi olacaktır. Sonuç olarak başvuruda, başvurucuların üç yıl denetimli serbestlik altına alınmasının Anayasa'nın 34/2 fıkrasında yer alan kamu düzeni meşru amacının sağlanması için gerekli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan gerekçelerle başvurucunun Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır."
AYM, çocuklara 4 bin TL tazminat verilmemesine de hükmetti.