AYM, iki YÖK maddesini iptal etti
Anayasa Mahkemesi, Yükseköğretim Kurulu kanununda yer alan "izin gösteri" yapan, bildiri dağıtan, pankart asan öğrencilere disiplin ve uzaklaştırma cezası verilmesini maddelerini iptal etti. AYM, iki maddenin ifade özgürlüğünün sınırlandırılması olduğuna işaret etti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kanununda bulunan iki maddeyi ifade özgürlüğüne aykırı bularak iptal etti.
AYM, üniversitelerde "izinsiz gösteri" yapan, bildiri dağıtan, pankart asan öğrencilere disiplin ve uzaklaştırma cezaları verilmesini öngören YÖK Kanunu maddeleri hakkında iptal kararı verdi.
İncelemenin sonucu yayımlanan karar ile YÖK Kanunu'nda üniversite öğrencilerinin "Yükseköğretim kurumu içinde izinsiz olarak bildiri dağıtmak, afiş veya pankart asmak" ve "Yükseköğretim kurumuna ait kapalı veya açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek" eylemleri için öngörülen disiplin cezaları Anayasa'ya aykırı bulundu.
Kararda, "Kişilerin dikkat çekme, kamuoyu oluşturma gibi amaçlarla bildiri dağıtma, afiş veya pankart asma benzeri eylemleri tercih etmelerinin, bu tür yöntemlerin daha az külfetle daha çarpıcı biçimde geniş kitlelere ulaşmalarına imkân tanıması bakımdan önemli olduğu şüphesizdir. Bu tür materyallerin asılmasına, dağıtılmasında şekli veya maddi anlamda herhangi bir sınır öngörülmeksizin izin şartı getirilerek bu hususun disiplin yaptırımına bağlanması ifade özgürlüğünün kategorik olarak sınırlandırılması sonucunu doğurur niteliktedir" denildi.